Bohusläningen

Andersson Wij vände motgångarn­a

- Sara Haldert/tt Sara Ullberg/tt

Måste motgångar enbart vara av ondo? Inte för Tomas Andersson Wijs del – hans motgång resulterad­e i nya albumet ”Högre än händerna når”. Hans nya podcast ”Hundåren” är dessutom helt tillägnad just motgångar.

Det var våren 2019 och Tomas Andersson Wij var trött. Trött på att turnera. Trött på sig själv. Trött på att stå på scen, och på gitarren. Och han var ledsen, eftersom han hade slarvat bort en person som han för sent insåg betydde mycket för honom.

Hon hade träffat en annan, och Tomas Andersson Wij satt håglöst på balkongen likt en sorgsen labrador i vårvärmen och bara... stirrade rakt framför sig. Lösningen blev ett piano.

– Det enda jag kunde göra då var att promenera en mil om dagen och spela piano. Jag är ingen superpiani­st, men pianots stora klang är lugnande och väldigt bra mot ångest. Att sitta vid pianot ”helped me through the night”, säger han.

Efter några veckor

började melodierna rinna fram, och Andersson Wij började undra om det var nu som han, som alltid skrivit sin musik på gitarr, skulle förverklig­a sin dröm om att göra en pianoskiva.

Under ett gästspel på en av Plura Jonssons konserter träffade han

Pluras son, musikern och producente­n Axel Jonsson-stridbeck. De två kollegorna fann varandra omedelbart. De började umgås och började lyssna på musik ihop, och när Jonsson-stridbeck föreslog att de skulle testa att spela in några av pianolåtar­na som fanns sparade i Tomas Andersson Wijs mobil var han ytterligar­e ett steg närmare sin drömskiva.

När coronapand­emin slog

till i Sverige med full kraft stängde de in sig i en studio i Stockholms city och började söka sig fram till plattans

Det finns en skam kring att prata om sina yrkesmässi­ga motgångar, men det som är skambelagt är ju nästan alltid det som är intressant

sound. Det gjorde de under nästan ett år.

– Vi delade en längtan efter ett nytt ljud och lyssnade mycket på r’n’b och hiphop och inspirerad­es av genrernas sätt att arrangera med mycket bas, trummor, klaviatur och sång. Sådana arrangeman­g är varken tillbakabl­ickande eller retro, och vi ville verkligen göra en platta som kändes ”2020”, säger Andersson Wij.

När pandemin slog

undan benen på en tänkt höstturné fick Andersson Wij dessutom tid över till att genomföra en annan idé han länge burit på. I podden ”Hundåren – motgångspo­dden” intervjuar han kända artister, författare och komiker om deras värsta yrkesverks­amma år.

Peter Lemarc, Henrik Schyffert (det avsnittet släpps den 23 november), Nina Persson, Dogge och

Emma Molin finns bland dem som frikostigt berättar om livets lågkonjunk­turer, tuffa perioder och dåliga recensione­r. Om hur de befunnit sig i mediernas frysbox, om hur det känns när ingen längre köper biljetter till ens konsert. Om känslan av att gå från ett utsålt Isstadion till småspelnin­gar på Viking Line.

För det är

i just sådana berättelse­r som det ofta gömmer sig nerv, sårbarhet och svart humor, tycker Andersson Wij.

– Det finns en skam kring att prata om sina yrkesmässi­ga motgångar, men det som är skambelagt är ju nästan alltid det som är intressant. Det handlar om en djup mänsklig rädsla för att vara irrelevant och passé, som väl är alla artisters skräck.

Därför hoppas Andersson Wij, – som själv har haft sin beskärda del av hundår med ensamma underbetal­da stadshotel­l-gig inför en dyngrak ointresser­ad publik – att podden ska kunna fungera som ett slags tröst:

– Vi idealisera­r folk med framgång, och det kan finnas något tröstande i att höra att även de har haft en blues. En karriär är som en vridscen, man står i ljuset och vrids ut i mörkret, ibland flera varv, och jag är intressera­d av vad som händer just därute i mörkret.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Tomas Andersson Wij har vänt motgångarn­a till en ny skiva och en podd om just motgångar.
Bild: Jessica Gow Tomas Andersson Wij har vänt motgångarn­a till en ny skiva och en podd om just motgångar.
 ??  ?? Lösningen på Tomas Andersson Wij motgångar blev ett piano.
Lösningen på Tomas Andersson Wij motgångar blev ett piano.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden