Bohusläningen

Skansen tvingas att stänga

- Björn Berglund/tt

För första gången på 129 år stänger Skansen i Stockholm entrén och pausar all verksamhet.

Från och med 27 november håller Skansen stängt. Orsaken är de nya restriktio­nerna om att max åtta personer får samlas samtidigt. Det betyder att Skansens traditione­lla julmarknad inte blir av i år.

Man siktar nu på att öppna igen den 1 april.

– Vi känner oss tvingade av det senaste regelverke­t. December är den enda vintermåna­den då vi tjänar pengar. Det är ett stort avbräck, som leder till att vi inte kan öppna förrän senare i vår, säger Skansens vd John Brattmyhr.

Skansen finansiera­s till

en fjärdedel av staten, och de minskade entréintäk­terna gjorde läget pressat redan i våras. Brattmyhr beskriver nu Skansens ekonomiska situation som extremt allvarlig och säger att man kämpar för sin överlevnad.

– Vår största intäktskäl­la alla kategorier

är entréavgif­ter. Får vi inte ta emot besökare så får det ju en brutal konsekvens för ekonomin. Vi förlorar 125 miljoner i år och kommer att göra ett riktigt stort underskott. Det klarar vi tack vare ett omställnin­gsstöd, men framtiden är väldigt oviss och vi är bekymrade om vad som händer då om pandemin behåller greppet.

Vad händer då?

– Till slut tar pengarna slut och då förlorar vi befälet över skutan. Men vi är långt ifrån där vill jag understryk­a.

I år har ett 30-tal anställda sagts upp från Skansen. Några ytterligar­e uppsägning­ar blir det inte fråga den här gången, men däremot gäller korttidspe­rmittering för delar av personalen. Alla djur blir också kvar, enligt Brattmyhr.

Tidigare har Skansen

haft öppet under pandemin, då verksamhet­en till största del sker utomhus och man har skurit ner på antalet besökare.

– Men när statsminis­tern och regeringen gick ut med det senaste regelverke­t så tänkte vi att i stället för att fira jul på Skansen så vill vi dra vårt strå till stacken och inte bidra till någon spridning av den här jäkla farsoten, säger John Brattmyhr.

 ?? Bild: Naina Helén Jåma ?? Entrén till Skansen i somras.
Bild: Naina Helén Jåma Entrén till Skansen i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden