Bohusläningen

Youtubern Kenny startar sitt eget surdegsbag­eri

-

För två år sen startade Kenny Jakobsson sin Youtube-kanal där han förklarat hur man bakar det bästa surdegsbrö­det för en halv miljon tittare.

I somras sa han upp sig från jobbet för att satsa allt på att starta ett eget surdegsbag­eri – mitt i sin egen trädgård i Kullavik.

– Jag blöder såklart pengar just nu men allt jag köper in ser jag som en investerin­g, säger Kenny Jakobsson.

Kenny Jakobsson rör sig vant från köksvågen till mjölkvarne­n med kornen av vete och råg. När de passerat mellan kvarnstena­rna rinner de i en stadig ström ut i skålen framför likt mjuk pudrig snö.

– Om man silar det mellan fingrarna nu är det alldeles varmt. Det beror på att friktionen från stenarna är så pass stark, säger han.

Genom att själv mala mjölet precis innan bakning hoppas han bevara mer av smakerna och näringen.

– Det är som med kaffebönor, det kan göra stor skillnad för slutresult­atet om du maler dem precis innan bryggning.

Mjölkvarne­n står på köksbänken i den ljusblå villan i Kullavik, strax utanför Göteborg där han bor med sin familj, frun och sonen Harry på sex månader.

På helgerna hemma

i köket har Kenny Jakobsson i snart två års tid labbat och experiment­erat för att förfina sin surdegstek­nik, bröd för bröd, dag för dag. Och allt har han också valt att dokumenter­a för en större publik på sin Youtubekan­al, varje felsteg och varje framgång.

– Jag började filma mig själv i köket, mycket för att sporra mig själv att lära mig mer. Det drev mig framåt att behöva prata inför en publik som hur man gör den bästa surdegen, varför ett mjöl är bättre än ett annat och varför man gör som man gör.

Kenny Jakobsson menar att baka med surdeg är ett hantverk. Mycket sker intuitivt efter att han samlat på sig erfarenhet­er från att baka bröd och underhålla sin surdegsgru­nd.

– Det är det som är grejen med surdeg egentligen, att det är svårt att få till. Om det var enkelt skulle vi inte prata så mycket om det och det skulle inte vara lika ballt att hålla på med det, säger han.

Kenny Jakobsson gillar

utmaningen och den har han antagit med råge. Efter att länge ha bakat hemma kände han sig i somras redo för nästa steg – ett helt eget bageri.

– Jag hade redan en förrådslok­al ute i trädgården och att börja syssla med något annat på heltid var en tanke som länge hade legat och grott. Så i somras blev det av, jag tog ut min sista semester, pratade med min chef och sa upp mig, säger han.

Jobbet inom filmbransc­hen inne i stan var över, men helt främmande är Kenny Jakobsson inte inför att arbeta med livsmedel i större skala. Han är tidigare utbildad kock och gillar att arbeta med mat. Däremot var han mindre förtjust i att någon högre upp i hierarkin alltid sneglade honom över axeln och var redo med kritik.

– Jag var trött på att höra att ett strå på tallriken låg lite snett. Jag har alltid drömt om att vara egen och nu ska det bli verklighet. Nu är det jag som bedömer om jag kan stå för det här brödet eller ej, vad som är okej och inte. Det är en enorm frihet.

Men det är

också en dyr dröm. För att renovera förrådet har han tagit hjälp av sin svärfar som bor i närheten och är elektriker. Den stora bakmaskine­n fick han av en kompis kompis och har sedan specialbes­tällt nya delar till den från Danmark.

– Det är inga billiga saker. Jag blöder såklart pengar just nu men allt jag köper in ser jag som en investerin­g. Allt är från svenska tillverkar­e och har ett bra andrahands­värde.

På Youtube började han tjäna pengar efter ungefär ett år, då hade han nått den magiska gränsen på 1 000 följare och kunde få inkomster genom att reklam visades. Några samarbeten eller sponsorer har han däremot inte tagit in.

– Jag tjänar egentligen bara småpengar på kanalen, runt 1 500 till 2 000 kronor i månaden. Det har varit en renodlad hobbyverks­amhet

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Youtubern Kenny Jakobsson startar ett eget surdegsbag­eri i Kullavik. Stenugnarn­a är på plats och värms långsamt upp inför planerade starten senare i november.
Bild: Anders Ylander Youtubern Kenny Jakobsson startar ett eget surdegsbag­eri i Kullavik. Stenugnarn­a är på plats och värms långsamt upp inför planerade starten senare i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden