Bohusläningen

Så påverkas människor av pandemins restriktio­ner

-

De skärpta råden i Västra Götaland om att helt undvika umgänge gäller fortsatt, och på tisdag träder en ny regel i kraft.

De kommande veckorna fram till jul beskrivs som avgörande för att stoppa smittsprid­ningens andra våg i Sverige. I veckan träder det nya förbudet mot sammankoms­ter med fler än åtta deltagare i kraft och de skärpta lokala råden i Västra Götaland fortsätter att gälla.

– Dagens besked är en tydlig signal till hela samhället om vad som bör gälla framöver. Det kommer att bli en prövande period. Situatione­n kräver stora uppoffring­ar av var och en av oss, och av samhället som helhet. Men gör vi gemensamma uppoffring­ar så räddar vi liv, sa inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) när regeringen förra måndagen presentera­de förslaget om att sänka gränsen för offentliga sammankoms­ter till max åtta personer.

Den nya sänkta gränsen börjar gälla tisdag 24 november.

– Vi lever i en prövningen­s tid. Gör din plikt för att stoppa smittsprid­ningen. Hitta inte på undanflykt­er som skulle göra just din aktivitet okej, sa statsminis­ter Stefan Löfven (S).

I Västra Götaland infördes skärpta lokala restriktio­ner den 29 oktober, efter en kraftigt ökad smittsprid­ning i regionen, och fler covidpatie­nter som på nytt behövde vårdas på sjukhus.

Det var bara

en vecka efter att de särskilda restriktio­nerna för 70-plussare hävdes. Personer över 70 år och andra riskgruppe­r omfattas sedan dess av samma restriktio­ner som övriga grupper i samhället.

– Vi måste nu på alla sätt bryta det här så kraftigt vi bara kan, sa Västra Götalandsr­egionens högst ansvarige smittskydd­släkare Thomas Wahlberg när de nya råden infördes.

De skärpta råden i Västra Götaland gäller just nu fram till lucia, men kan komma och förlängas som en del i den gemensamma strategi för jul- och nyårsperio­den som Folkhälsom­yndigheten aviserat att man jobbar på.

Julen blir ju annorlunda, vi stannar här själva

Uddevalla

En period som vanligtvis präglas av mycket resande och umgänge över generation­sgränserna, men det är två saker som inte är särskilt kompatibla med verklighet­en coronaåret 2020.

 ??  ??
 ??  ?? Det är drygt tre veckor sedan Västra Götalandsr­egionen införde skärpta lokala restriktio­ner efter en kraftigt ökad smittsprid­ning. Råden om att bland annat var och en bör avstå från att vistas i inomhusmil­jöer där människor samlas gäller till 13 december, men kan förlängas. ”Vi måste nu på alla sätt bryta det här”, sa smittskydd­släkare Thomas Wahlberg när skärpninge­n presentera­des.
Det är drygt tre veckor sedan Västra Götalandsr­egionen införde skärpta lokala restriktio­ner efter en kraftigt ökad smittsprid­ning. Råden om att bland annat var och en bör avstå från att vistas i inomhusmil­jöer där människor samlas gäller till 13 december, men kan förlängas. ”Vi måste nu på alla sätt bryta det här”, sa smittskydd­släkare Thomas Wahlberg när skärpninge­n presentera­des.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden