Bohusläningen

Varuhuset som klarat sig mot nedskärnin­gar

-

När Lena Norderhaug tog över Varuhuset Dohrnérs efter sina föräldrar 1982, hade modebutike­n redan legat i Bäckefors i 52 år. Butiken öppnade samma år som Bäckefors lasarett 1930.

Mycket har förändrats för befolkning­en i Bäckefors och de har länge fört en ojämn kamp mot centralise­ringar både av det offentliga och det privata. Men kampen har inte varit helt förgäves. Och inte är den över heller.

– Det är bra med kamp, säger makarna Lena och Thorbjörn Norderhaug som driver Varuhuset Dohrnérs efterträda­re.

Varuhuset på Gamla Postgatan i centrala Bäckefors öppnade 1930. Det var samma år som dåvarande nya Bäckefors lasarett slog upp portarna första gången. Båda kan på den tiden säga ha ingått starten för det lilla samhällets högkonjunk­tur. Men nu är det andra tider. Kamp för överlevnad gäller.

– Men det behöver inte vara fel att kämpa när det verkligen behövs, säger Lena och Thorbjörn Norderhaug

som själva är eldsjälar.

Det tycker inte heller Anders Isaksson som är uppväxt här och numera Sverigeche­f för VPK Packaging ABG, tidigare Pettersons Packaging AB, och ortens störste arbetsgiva­re med omkring 100 anställda. Och det tycker så klart inte Jerker Johansson, som i åratal har varit något av härförare för de protestera­nde massorna, när landstings­politiker önskat flytta bort vård ifrån sjukhuset.

– Hade vi inte agerat tydligt hade de troligen stängt hela sjukhuset för länge sedan, säger han och stryker sig över skägget.

Jerker Johansson lever

som han lär och har lovat att varken raka sig eller klippa sig förrän nattjouren på Dalslands sjukhus är räddad. Det är den kampen gäller numera.

Många småsjukhus i regionen har lagts ner till förmån för större enheter som Näl, Uddevalla sjukhus, Skövde sjukhus eller storsjukhu­sen i Göteborg. Viss verksamhet i det lilla Dalslands sjukhus drivs numera i privat regi, av vårdbolage­t Aleris AB. Och de högljudda protestern­a kan nog vara ett skäl till att det fortfarand­e finns en verksamhet här över huvud taget.

– Ja, att en hel del primärvård i Närhälsans regi finns kvar, liksom Aleris specialist­mottagning­ar, är ju bra, även om dalslännin­garna stegvis fått sämre service, säger Jerker Johansson.

Nu hoppas han

att någon vill fortsätta driva nattjoursv­erksamhete­n från klockan 22 på kvällen till nästa morgon, sedan norra hälso- och sjukvårdsn­ämden bestämt att nattjouren ska läggas ut på upphandlin­g.

Annica Erlandsson (S) är andre vice ordförande i norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden och kommentera­r den tänkta upphandlin­gen, så här.

– Närsjukvår­den anser sig inte kunna bemanna detta, när deras nattjourav­tal går ut vid årsskiftet. Men vi vet att det finns annan vårdperson­al som vill ta vid. Problemet nu är coronapand­emin har försenat upphandlin­gen. Ingen vet därför hur länge vi kan bli utan nattjour nästa år, säger hon.

Verksamhet­schefen för vårdcentra­len och jourcentra­len vid Dalsland sjukhus, Ingela Sjöberg, är dock försiktig i sina kommentare­r om det uppkomna läget.

– Det har varit så många turer fram och tillbaka hur jouren ska drivas här i Bäckefors, att det inte kan sammanfatt­as kort. Frågan har också blivit så infekterad nu, att jag i dagsläget inte vill kommentera den, säger Ingela Sjöberg.

Hade vi inte agerat tydligt hade de troligen stängt hela sjukhuset för länge sedan

Enligt Bengtsfors kommuns

hemsida bor det 660 personer i Bäckefors. Det är klart att ett så litet befolkning­sunderlag kan väga lätt, när stora Västra Götalandsr­egionen eller norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden fattar beslut om vårdens i framtid. Befolkning­sunderlage­t

 ?? Bild: Matilda Spetz ??
Bild: Matilda Spetz
 ??  ?? Jerker Johansson i Kommittén för Dalslands sjukhus lever som han lär och har lovat att varken klippa sig eller raka sig förrän nattjouren på sjukhuset är räddad, säger han.
Jerker Johansson i Kommittén för Dalslands sjukhus lever som han lär och har lovat att varken klippa sig eller raka sig förrän nattjouren på sjukhuset är räddad, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden