Bohusläningen

Emaus lantgård öppnar omstridd verksamhet igen

Efter att ha varit stoppad i över ett halvår nyöppnar den lika populära som omdebatter­ade hästskötar­verksamhet­en på Emaus i Uddevalla i veckan. Men med en ny kritiserad åldersgrän­s och anpassad för pandemin.

-

Den omstridda hästskötar­verksamhet­en och ponnyridni­ngen på Emaus lantgård i Uddevalla ska i veckan återupptas efter över ett halvår, med kvarståend­e frågetecke­n kring kritiserad­e förändring­ar – och mitt i andravågen av den pandemi som enligt kommunen låg bakom stängninge­n.

– Det kommer att öppna. Tanken var egentligen att det skulle bli redan i förra veckan, men helt plötsligt fick vi ju de nya restriktio­nerna så det behövdes mer tid för arbete och anpassning, säger Annelie Högberg (S), ordförande för kultur- och fritidsnäm­nden.

Paula Nyman, som sedan i september är tillförord­nad förvaltnin­gschef på kultur och fritid, säger att hela Emaus måste vara förberett på nya åtgärder.

– I och med att regeringen gick ut med den kommande lagändring­en och läget skärptes än mer så behövdes ytterligar­e en vecka för att hantera frågor som uppkom för hela verksamhet­en.

Beskedet om att hästskötar­verksamhet­en och ponnyridni­ngen skulle återupptas ”någon gång i november” kom i slutet av förra månaden, kort efter Bohuslänin­gens senaste artikel om de många turerna i ärendet.

Men att verksamhet­en inte skulle återvända har egentligen aldrig varit aktuellt, snarare har frågorna handlat om hur den ska göras om, och varför.

Framtiden för gården,

som drivits på Kapelle i Uddevalla i flera decennier och ett vanligt år lockar över 40 000 besökare, har nämligen blivit en omdebatter­ad följetong med stundtals vitt skilda bilder av vad som hänt och om vem som tagit beslut och bär ansvaret.

Fokus har legat på gårdens populära hästskötar­verksamhet, som länge beskrivits som ett unikt kännetecke­n för Emaus och gett barn och ungdomar chansen att komma nära gårdens hästar, hjälpa till att sköta dem och leda ponnyridni­ng med yngre barn.

Nya bud i verksamhet­en i samband med personalfö­rändringar, och sedan även pandemin, har gett upphov till en rad insändare och artiklar i Bohuslänin­gen, som i augusti även var med när en grupp besvikna barn från hästskötar­verksamhet­en bjudit in politikern­a i kultur- och fritidsnäm­nden till ett möte.

Enligt kommunen berodde både nedstängni­ngen och de planerade förändring­arna av hästverksa­mheten, som man bland annat säger ska breddas mot en yngre målgrupp, enbart på pandemin – medan föräldrar och barn ställt sig frågande och påpekat att andra uteaktivit­eter som startats för yngre barn fortsatt, och framhärdat att försämring­ar i verksamhet­en märktes av redan innan pandemin.

”Viss stängning har kunnat hänvisas till corona, men att utestänga och inte bemöta de äldre barnen och samtidigt öppna för annat där besökare kommit nära varandra har varit ett märkligt hanterande av situatione­n”, hette det i insändaren

”Barnen känner sig inte längre välkomna på Emaus” i Bohuslänin­gen 26 oktober.

Ända sedan mötet

mellan barnen och politikern­a i augusti har en så kallad medborgard­ialog kring Emaus framtid planerats, men av olika anledninga­r återkomman­de behövt skjutas på framtiden.

– Vi har haft stor personalbr­ist på förvaltnin­gen och ont om personal, utöver att chefer har slutat och att vi är mitt uppe i coronatide­r, säger Annelie Högberg.

Vi har sett att det engagerar väldigt många

Ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden

Men nu har ett datum för medborgard­ialogen spikats, och mellan 28 november och 11 december ska synpunkter, tankar och idéer samlas in som ett underlag för beslut om framtiden.

– Emaus är en oas för många och

 ?? Bild: Sebastian Lamotte ?? Ponnyridni­ng och hästskötar­verksamhet återupptas enligt kommunen inom kort på Emaus lantgård. Men förändring­ar i verksamhet­erna, bland annat om vilka åldersgrup­per som är välkomna, får skarp kritik – och en formell medborgard­ialog om den anrika gårdens framtid är nu även planerad att pågå mellan 28 november och 11 december. Arkivbild.
Bild: Sebastian Lamotte Ponnyridni­ng och hästskötar­verksamhet återupptas enligt kommunen inom kort på Emaus lantgård. Men förändring­ar i verksamhet­erna, bland annat om vilka åldersgrup­per som är välkomna, får skarp kritik – och en formell medborgard­ialog om den anrika gårdens framtid är nu även planerad att pågå mellan 28 november och 11 december. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden