Bohusläningen

Stenafärjo­r ligger kvar i Uddevalla hamn

- Alexandra Turku alexandra.turku@stnb.se

De två fraktfärjo­rna från Stena Roro som legat stilla i Uddevallas hamn sedan i våras kommer inte att flyttas inom en snar framtid. Uddevallas hamnperson­al jobbar gediget med att försöka lösa den dyra miljöfråga­n med färjornas strömförsö­rjning.

Tidigare under fredagen meddelade GP att Stena Line återupptar passagerar­trafiken mellan Göteborg och Fredriksha­mn. Men de två färjorna från systerbola­get Stena Roro som legat stilla i Uddevallas hamn sedan i våras kommer att fortsätta vänta på bättre tider.

– Det finns ett riksintres­se för oss att ta hand om upplagda fartyg. Vi gör det för att vi har ett skyddat läge och har möjlighet att hjälpa till när marknaden är dålig, säger Uddevallas hamnchef Ulf Stenberg.

Ulf Stenberg menar

att hamnen i Uddevalla inte använder alla sina kajer till vanlig trafik eller godshanter­ing, och därför finns det plats att ha de två färjorna ståendes i hamnen.

– Vi ser ju helst att båtarna är ute och kör. Vårt yttersta mål är att hjälpa till så gott vi kan för att få industrin att idka handel med andra kontinente­r. Att ha båtarna liggandes här tjänar vi inte mycket pengar på, säger Ulf Stenberg.

Men trots att de inte är i trafik är motorerna påslagna för att förse fartygen med ström. Det är en dyr affär – både från ekonomi- och miljöpersp­ektiv. Ulf Stenberg säger att de jobbar aktivt med att försöka få ihop en beräkning för vad det kan kosta att bygga en anslutning för färjorna så de kan få sin ström från land i stället.

– Vi gör allt som är möjligt för att de ska kunna få en landströms­anslutning. Vi försöker sätta ihop någon ekonomisk kalkyl för det här arbetet. Vi jobbar med det varje dag, säger hamnchefen Ulf Stenberg.

Tycker du att

Stena Roro borde prioritera att flytta på färjorna från Uddevallas hamn?

– Absolut inte, de ska hitta det billigaste stället som det finns att tillgå att lägga båten för att de ska kunna ut och köra igen när marknaden kommer. Vi ska absolut hjälpa till så mycket som det går, det är vår uppgift, säger Ulf Stenberg.

– Det är nog inte det enklaste just nu att hitta en sysselsätt­ning för färjorna. Under tiden måste man ju göra något med dem, de körs ju inte för skojs skull. Det är både av ekonomiska skäl och logistiska skäl som vi har flera färjor på samma ställe, säger Carl Mårtensson som är presschef för Stena Line.

Det är svårt att spekulera när båtarna kan väntas börja åka igen, men Ulf Stenberg menar att det lär bli först när covid-restriktio­nerna avtar.

– Det kanske blir om ett år, eller ett halvår. Eller två år. Det hänger på hur länge pandemin pågår, säger Ulf Stenberg.

 ?? Bild: Jari Valitalo ?? De Stenafärjo­r som tillfällig­t ligger i Uddevalla hamn kommer att ligga kvar, trots att rederiet drar i gång vissa färjelinje­r igen.
Bild: Jari Valitalo De Stenafärjo­r som tillfällig­t ligger i Uddevalla hamn kommer att ligga kvar, trots att rederiet drar i gång vissa färjelinje­r igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden