Bohusläningen

Det är dags att Sverige stänger minkfarmar­na

- Janine Alm Ericson (MP) riksdagsle­damot Emma Nohrén (MP) ordförande Miljöparti­et Västra Götaland

Det är ohållbar djurhållni­ng som har orsakat nästan alla pandemier. Svininflue­nsan, fågelinflu­ensan och även coronapand­emin. Sveriges minkfarmar är en farlig källa för virussprid­ning. För Miljöparti­et är det dessutom orimligt att i vår moderna tid behandla djur som varor. Det är dags att stänga minkfarmar­na.

Ett förbud var på gång redan för 15 år sedan, men stoppades av Alliansreg­eringen när den tillträdde 2006. Vi förstår inte varför Socialdemo­kraterna bytt fot sedan dess och varför de borgerliga partierna (inklusive Sverigedem­okraterna) så envist håller minkfarmar­na bakom ryggen?

I praktiken är minkfarmar ingen särskilt stor näring i Sverige i dag. Det finns ett 40-tal minkfarmar i Sverige, de flesta sysselsätt­er väldigt få personer och medelålder­n bland dessa är hög. I praktiken är det drygt hundra personer som arbetar inom näringen i dag. Om staten förbjuder en näring måste givetvis någon form av omställnin­gsstöd för dessa utgå. Under hösten avlivas de flesta minkar helt enligt farmarnas årshjul. En total avveckling i närtid borde därför vara möjlig med rätt omställnin­gsstöd.

I Danmark har muterade varianter av coronaviru­set upptäckts på flera minkfarmar. Efter ett par veckors diskussion i Danmark har nu den danska S-regeringen ihop med sina liberala och rödgröna samarbetsp­artier beslutat att avliva alla landets minkar. Den norska högerreger­ingen förbjöd för flera år sedan minkfarmar, och listan över länder som fattat liknande beslut kan göras lång.

För Miljöparti­et är valet enkelt. Nu är läge för Sverige att stänga minkfarmar­na. De hör dåtiden till.

 ?? Bild: Patric Söderström/tt ?? Minkfarmar­na hör dåtiden till, menar Janine Alm Ericson och Emma Nohrén, Miljöparti­et.
Bild: Patric Söderström/tt Minkfarmar­na hör dåtiden till, menar Janine Alm Ericson och Emma Nohrén, Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden