Bohusläningen

Professorn­s uppmaning: Ta vaccinet

-

Bara sex av tio svenskar tänker ta vaccin mot covid-19, enligt en Sifo-enkät. Det gör Göteborgsf­orskaren Jan Lötvall upprörd.

– De som inte vaccinerar sig kommer att vara illa utsatta, säger han.

Jan Lötvall är professor och överläkare vid institutio­nen för medicin vid Göteborgs universite­t. Han leder också en grupp forskare som försöker ta fram ett eget vaccin mot covid-19.

Det vaccinet ligger i så fall längre fram i tiden. Men redan efter årsskiftet ska det finnas godkända covid-19-vacciner från några av världens största läkemedels­företag, något som inte förvånar Jan Lötvall.

– Jag har predikat hela tiden att i den här situatione­n så kommer alla att agera med blixtens hastighet, både vad gäller att ta fram mediciner och vaccin. Så har verkligen skett, det är fantastisk­t att se den vetenskapl­iga mobiliseri­ngen bland världens alla forskare, säger han.

Finns det inte risker med att ta fram vaccin så fort?

– Det är klart att det finns risker och vi har haft svåra biverkning­ar tidigare, som narkolepsi av vaccin mot svininflue­nsa, men jag blir glad när jag hör att läkemedels­bolagen tar det på största allvar och rapportera­r öppet om alla biverkning­ar under testerna.

Transparen­s är ytterst viktigt i den här situatione­n, det gäller även myndighete­rna.

Törs man ta vaccinet när det kommer?

– Jag törs! Det är jättevikti­gt, jag kommer inte att tveka. Det har varit enormt mycket antivaccin­propaganda under de senaste tio åren. Jag är bekymrad över vad de forskare som varnat för vaccinerin­g har ställt till med. Vacciner är generellt sett säkra. Hade vi inte vaccinerat­s som barn så hade vi haft mässlingse­pidemier stup i kvarten i det här landet.

Enligt en Sifounders­ökning tidigare i höstas var 60 procent av svenskarna villiga att ta covid-19vaccin.

Är det tillräckli­gt?

– Nej, jag tror att de som inte vaccinerar sig kommer att vara illa utsatta. 60 procent är nog en för låg andel för att nå flockimmun­itet, har man att göra med en smittsam sjukdom behöver man troligen komma upp kring 80 procent.

Jan Lötvall understryk­er vikten av att vaccinera sig som en solidarisk handling.

– Är tillräckli­gt många vaccinerad­e så skyddar man även dem som har dåligt immunförsv­ar, så självklart ska vi vaccinera oss – både för vår egen skull och för att hjälpa till att skapa flockimmun­iteten.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Jan Lötvall understryk­er vikten av att vaccinera sig som en solidarisk handling.
Bild: Olof Ohlsson Jan Lötvall understryk­er vikten av att vaccinera sig som en solidarisk handling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden