Bohusläningen

Expert: Munskydd borde vara ett krav inom äldreomsor­gen

-

CORONAVIRU­SET

Allt fler äldre smittas återigen av coronaviru­set. Munskydd eller visir vid allt arbete med gamla inom äldreomsor­gen kan bidra till att begränsa smittsprid­ningen, enligt experter.

– Jag tycker att det ska vara ett krav, säger äldreforsk­are Maria Eriksdotte­r.

Fler äldre smittas av coronaviru­set både på äldreboend­en och inom hemtjänste­n. I somras låg antalet nya fall på äldreboend­en mellan 10–20 i veckan. I dag är det över 500. Smittade äldre med hemtjänst ökar på ett liknande sätt.

De senaste veckorna syns också en ökning av antalet dödsfall, som gått från enstaka under ett flertal veckor i augusti, till 36 sista veckan i oktober. Siffran är preliminär.

Det finns en oro att coronaviru­set på nytt ska få grepp om de allra sköraste. Misslyckan­det att stoppa spridninge­n på äldreboend­en i våras har pekats ut som avgörande orsak att så många dog. Nu höjs röster för att personalen som en extra skyddsåtgä­rd alltid ska bära munskydd eller visir när de jobbar med gamla.

– Jag tycker att det ska vara ett krav. Jag tycker också att man ska vara tydlig med att det gäller i alla situatione­r när personalen träffar personen, och inte bara som nu vid ”ansiktsnär­a” vård, säger Maria Eriksdotte­r, överläkare i geriatrik vid Karolinska universite­tssjukhuse­t och professor vid Karolinska Institutet.

I dag säger Folkhälsom­yndigheten att munskydd eller visir ”kan övervägas som en extra patientsäk­erhetsåtgä­rd vid ansiktsnär­a arbete” inom äldreomsor­gen. Regionerna har utifrån det agerat på olika sätt.

Region Västerbott­en

har beslutat att munskydd alltid ska användas inom all vård och omsorg.

– Syftet är att minska smittsprid­ning, det vill säga skydda patienter och omsorgstag­are. Det finns studier gjorda på munskydd som visar effekt, säger Anders Johansson, överläkare i infektions­sjukdomar och vårdhygien vid Umeå universite­tssjukhus.

Smittan kommer ofta in i äldreomsor­gen via antingen personal eller besökare, som kan vara ovetande om att de bär på den.

Vilken skillnad kan munskyddet göra?

– Inte någon stor skillnad tyvärr. Att hålla avstånd, ha de äldre i mindre grupper och följa hygienruti­nerna är grundpelar­na. Sedan försöker vi lägga till munskydd på toppen av allt det andra eftersom studier tyder på att det kan ge ytterligar­e en skyddseffe­kt. Det är bara effektivt om det används tillsamman­s med det andra, säger han.

Enligt Maria Eriksdotte­r använder personalen på många äldreboend­en redan i dag munskydd eller visir i högre utsträckni­ng än vad rekommenda­tionerna säger. Hur det ser ut inom hemtjänste­n är mer osäkert.

Fackförbun­det

Kommunal, som organisera­r en stor del av personalen inom äldreomsor­gen, har i dagsläget ingen överblick över hur vanligt det är med munskydd eller visir inom äldreomsor­gen. Kommunal tycker att det räcker med munskydd vid risk för misstänkt smitta eller smitta, enligt Peter Larsson, ombudsman på Kommunal.

Men Maria Eriksdotte­r betonar att åtgärden inte bara handlar om att skydda personalen, utan framför allt de äldre. Om munskydd eller visir skulle bli ett krav i stället för en rekommenda­tion skulle efterlevna­den bli bättre, tror hon.

Även hon pekar på den asymptomat­iska spridninge­n som ett problem.

– Smittan kan komma in på olika sätt, personalen kan vara en väg in för smittan.

Många internatio­nella studier talar för att munskydd kan hjälpa att begränsa smittsprid­ningen, framhåller hon.

– Jag kan inte förstå att man inte använder sig av försiktigh­etsprincip­en. Det finns inga studier som talar för att det är farligt att använda visir och munskydd. (TT)

 ?? Foto: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? I dag finns inget nationellt krav att alltid använda munskydd i äldreomsor­gen.
Foto: Johan Nilsson/tt/arkiv I dag finns inget nationellt krav att alltid använda munskydd i äldreomsor­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden