Bohusläningen

Merkel lämnar nästa år – blir hon Europas sista landsmoder?

- Pontus Ahlkvist/tt

TYSKLAND

Med sina i dagarna

15 år vid makten börjar Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel sticka ut i det demokratis­ka Europa.

Nästa år går hon i pension – blir det även slutet för de långvariga ledarskape­ns era?

Den 22 november 2005 fick Tyskland i Angela Merkel sin första kvinnliga förbundska­nsler. ”Kohls flicka”, som hon nedlåtande kallades, hade manövrerat ut både sin tidigare beskyddare Helmut Kohl och rivalerna i partiet, och tog med sig sina erfarenhet­er av livet i DDR in i det västdomine­rade politiska Berlin.

Sedan dess har 15 år gått – och Merkel står på toppen av sin popularite­t. De senaste åren har hon fått ett mer smickrande tillmäle, nämligen ”Mutti” – morsan.

Att förbundska­nslern har blivit något av en Tysk landsmoder är svårt att förneka. Frågan är om hon är den sista i sitt slag.

– Samhällen förändras snabbare i dag. Kraven ökar, ledare är mycket mer utsatta som individer, som symboler för politiken. Det gör att jag tror att få personer utanför de rena diktatorer­nas krets kommer att ha så här långa ämbetsperi­oder, säger Rutger Lindahl, professor emeritus i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Flera av 1900-talets

stora europeiska reformproj­ekt är svåra att föreställa sig med den snabba omsättning i toppen som präglar politiken i många länder i dag.

I Tyskland duon AdenauerEr­hard och deras ”Wirtschaft­swunder” under rekordåren efter kriget, här i Sverige ATP, föräldrafö­rsäken man som red ut stormar.

– Även bristen på klädstil, flärd och extravagan­s tror jag har tilltalat väldigt många tyskar, som tänkt att det här inte är en politiker som vill skina och gotta sig på högsta nivå, utan en tant som verkligen jobbar. En ”Mutti”, en morsa, fortsätter han.

Redan i fjol

gick Merkel om förbundsre­publikens fader Konrad Adenauer, som satt vid makten i fjorton år mellan 1949 och 1963. Skulle regeringsb­ildningen efter valet i september 2021 dra ut rejält på tiden kan hon passera även Kohl, och därmed bli Tysklands längst sittande förbundska­nsler någonsin.

Slutet på ett maktinneha­v, och kanske också på en era.

 ?? Foto: NTB ?? Helmut Kohl.
Foto: NTB Helmut Kohl.
 ?? Foto: AP ?? Konrad Adenauer
Foto: AP Konrad Adenauer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden