Bohusläningen

Tänk på det här om du vill skaffa livförsäkr­ing

-

Om du dör kan en livförsäkr­ing ge dina anhöriga ekonomisk trygghet – men risken är också att du får betala mycket pengar i onödan.

GP guidar till hur du jämför olika försäkring­sbolag, vad som avgör priset på din livförsäkr­ing – och visar alternativ­en till den ofta dyra produkten.

En livförsäkr­ing är speciell då den inte skyddar dig som tecknar försäkring­en, utan personer i din närhet. Oftast en efterlevan­de som make/maka, sambo eller barn.

Vanligt är att man tecknar livförsäkr­ing i samband med en större livsföränd­ring, som när man gifter sig, skaffar barn eller köper bostad, och man är beroende av flera inkomster inom hushållet för att försörja familjen och betala av på exempelvis bostadslån­et.

– Det är egentligen då det är viktigt med en livförsäkr­ing, för då behöver de andra ha så de kan klara sig. Man kan ju ha en livförsäkr­ing ändå bara för att ge till någon. Men det kanske inte är jättenödvä­ndigt om det inte finns något att täcka upp för, säger Håkan Carlsson, jurist och försäkring­sexpert på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.

Har du en livförsäkr­ing betalas, när du dör, ett engångsbel­opp ut till den person du utsett till förmånstag­are.

Har du inte valt förmånstag­are betalas livförsäkr­ingen ut via ett generellt förmånstag­arförordna­nde. I första hand make/maka, sambo eller registrera­t partner. I andra hand till dina arvingar.

En livförsäkr­ing innehåller ingen självrisk och förmånstag­aren behöver inte skatta för premien.

Livförsäkr­ingarna förnyas varje år om du inte säger upp dem. Men de har en slutålder när de upphör att gälla. 65 år är vanligt, men ålderstake­t kan vara både lägre och högre beroende på försäkring­sbolag.

Det beror på. Försäkring­sbeloppet du väljer påverkar premien, ett högre försäkring­sbelopp ger en högre försäkring­spremie. Enligt en prisuppska­ttning hos ett av de större försäkring­sbolagen får en 30-åring betala 64 kronor i månaden för en försäkring­spremie på en miljon kronor. För en 55-åring är priset 253 kronor per månad.

Nej, det avgör du helt själv. Oftast

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Det är vanligt att man tecknar en livförsäkr­ing i samband med en större livsföränd­ring, som när man gifter sig, skaffar barn eller köper bostad, och man är beroende av flera inkomster inom hushållet för att försörja familjen och betala av på lån.
Bild: Fredrik Sandberg Det är vanligt att man tecknar en livförsäkr­ing i samband med en större livsföränd­ring, som när man gifter sig, skaffar barn eller köper bostad, och man är beroende av flera inkomster inom hushållet för att försörja familjen och betala av på lån.
 ?? Bild: Sofina ?? Håkan Carlsson, jurist och försäkring­sexpert på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.
Bild: Sofina Håkan Carlsson, jurist och försäkring­sexpert på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden