Bohusläningen

Fakta: Catharina Elmsäter-svärd

- Johan Ekfeldt TT

Fyller: 55 år i dag.

Gör: Vd för Byggföreta­gen.

Bor: Enhörna utanför Södertälje.

Familj: Maken Vidar och barnen Viktor och Anna. Om att fylla 55: ”Jag tycker fortfarand­e att jag är en ungdom”.

skolan alls. På rasten efteråt stod Moderat skolungdom och kampanjade om just detta, och på den vägen är det.

– En ren slump egentligen. Jag är ju en engagerad person och hade inte det där hänt så hade jag säkert engagerat mig i något annat.

2015 lämnade hon politiken efter åren som riksdagsle­damot, finansland­stingsråd i Stockholm och infrastruk­turministe­r.

Kan du tänka dig att bli politiker igen?

– För mig är det så att jag sällan slutar med något. Det är som med snuset, jag gör bara olika långa uppehåll. Men i Byggföreta­gen är jag ju fortfarand­e politiskt engagerad fast inte i partipolit­ik – jag vill få beslutsfat­tarna att göra bra saker oavsett regering.

När hon inte jobbar lyssnar hon ofta på musik och sjunger gärna med. Smaken spänner över det mesta från Mozart till hårdrock, det är tillfället som avgör. Och bilen. Tidigare hade familjen en Mustang och den var som gjord för att fälla ned taket och sätta på AC/DC:S ”Highway to Hell” på högsta volym. Just så sladdade hon in på Harpsund en gång och det väckte visst uppseende.

Till musikintre­sset hör också nubbevisor­na. Catharina Elmsäter-svärd älskar dem.

– Man kan faktiskt inte dricka nubbe utan att sjunga först så det gör vi när vi har fest i bygdegårde­n här i Enhörna. Men oftast är det jag som kör och då dricker jag bara vatten.

Just vattnet räddade

henne en gång när hon som minister hamnade på en tillställn­ing hos sin kinesiske kollega. Eftersom traditione­n påbjöd att alla skulle skåla med den som var högre i rang fick hon skåla med många.

– Min ministerko­llega undrade hur mycket jag tålde egentligen. Men jag hade instruerat servitören att fylla mitt glas med vatten varje gång. Det blev en trevlig kväll och ett bra sätt att bryta igenom en annars ganska stel middag. Nubbar kan vara ett sätt att få människor att må bra om man gör det rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden