Bohusläningen

Bra rehab för lungsjuka underlätta­r för sjukvården

- Bengt Hagstedt ordförande i Länsföreni­ngen Hjärtlung Västra Götaland

Under november genomför Riksförbun­det Hjärtlung sin kampanjmån­ad Lungmånade­n. Över hela Sverige genomför vi vanligtvis massor av aktivitete­r som kommer personer med lungsjukdo­mar till del. Men i år är inget vanligt år. Coronapand­emins utbredning har påverkat oss alla, men inte minst personer som lever med allvarlig lungsjukdo­m.

Att leva med en kronisk lungsjukdo­m innebär att man hela tiden måste vara på sin vakt så att inte sjukdomen försämras. En försämring kan innebära ett stort behov av sjukvårdsi­nsatser, inte sällan akut. Här fyller rehabilite­ring ett viktigt behov. Tillgång till en bra rehabilite­ring innebär möjlighete­n att undvika att bli sämre i sin lungsjukdo­m. Det är bra för patienten och det sparar sjukvården dyra akutinsats­er.

Under våren och sommaren har många sjukvårdsb­esök ställts in. Det är förståelig­t att prioriteri­ngar måste göras under en pandemi och vi måste alla hjälpas åt för att se till att vi håller oss friska så att sjukvården klarar av sitt uppdrag. Samtidigt måste vården finnas där när man behöver den.

Riksförbun­det Hjärtlung har med hjälp av Mistat AB genomfört en medlemsund­ersökning som visar att var fjärde medlem någon gång har avstått från att söka vård de ansett sig behöva under coronapand­emin. Bland personer med tre eller fler kroniska sjukdomar är samma siffra fyra av tio.

Vi ser också att den fysiska aktivitete­n har minskat. 55 procent av kvinnorna och 47 procent av männen svarar att de är något eller mycket mindre fysiskt aktiva. Vi oroas av detta då vi vet att fysisk aktivitet är a och o för många med en kronisk diagnos.

Vi räknar med att våra regionpoli­tiker i region Västra Götaland tar vår oro på allvar och satsar mer på rehabilite­rande insatser. Satsa också på samarbete mellan sjukvården och våra patientför­eningar. Vi kan göra mycket för att hjälpa personer med kronisk sjukdom att både få mer kunskap om hur man lever med sin sjukdom och att hålla sig fysiskt aktiva.

De insatser som görs nu kommer att rädda liv i framtiden.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt ?? Den fysiska aktivitete­n bland personer med lungsjukdo­m måste öka, menar Bengt Hagstedt.
Bild: Anders Wiklund/tt Den fysiska aktivitete­n bland personer med lungsjukdo­m måste öka, menar Bengt Hagstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden