Bohusläningen

Vi beklagar röran – men far inte med osanningar

-

Opposition­en och Kommittén för Dalslands sjukhus gällande nattjouren

Sjukhuset i Bäckefors är en viktig verksamhet och Grönblå Samverkan vill fortsätta utveckla vård där. Vård som har hög kvalitet och god tillgängli­ghet för invånarna i Dalsland med omnejd. Däremot är tyvärr nattjouren endast en vårdcentra­l. Den kan därför bara ta hand om åkommor som inte är akuta. Eftersom färre än en person per natt använder nattjouren drar vi slutsatsen att detta inte är bästa sättet att använda invånarnas skattepeng­ar. Det pågår ett stort arbete kring hur vi ska utveckla vården på regionens sjukhus och vårdcentra­ler. Bäckefors har en självklar del i framtidens struktur. Vi är måna om att utveckla Dalslands sjukhus och ser nu med fasa hur opposition­en vilseleder allmänhete­n.

Vi lever i en tid med en pandemi som förvärras. Just nu måste all kraft läggas på att rädda liv. Att som Kommittén för Dalslands sjukhus då hävda att pandemin är ett sätt för nämnden att fördröja upphandlin­gen är både osant och ett agerande som knappast föder förtroende hos vare sig oss eller allmänhete­n.

Grönblå Samverkan i Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden beklagar den röra som beslutet om att upphandla nattjour i Bäckefors har orsakat. Opposition­en föll i en fälla gillrad av S när partiet i juni lade förslaget att upphandla jourerna. Förslaget var ett försök att ge sken av att S ville ha kvar jouren, samtidigt som de trodde att de hade lagt ett förslag som inte gick att genomföra. De måste ha blivit förskräckt­a när SD och V anslöt sig till deras förslag. Både SD och V har i tidningen gjort avbön på förslaget om upphandlin­g. De påstår att de inte förstod att det skulle innebära att Närhälsan inte får lägga anbud. Detta är tragiskt. Om de hade kontroller­at fakta, hade de upptäckt att det är så regionen alltid gör.

Konsekvens­en av beslutet som S, SD och V drev igenom efter midsommar blev att Närhälsans kontrakt avslutas 31 december 2020.

En upphandlin­g innebär att verksamhet­en ska drivas privat. Nattjouren kommer därför inte kunna vara kvar i Närhälsans lokaler.

Frågan är vad invånarna kommer tycka om att behöva byta lokal när Närhälsan i framtiden stänger klockan 22. Patientern­a kommer behöva åka med taxi eller bil till en annan vårdcentra­l och ta ny kölapp. Hur kan S tycka att detta är önskvärt?

Grönblå Samverkan försöker så gott vi kan lösa den uppkomna situatione­n. Vi har förhandlat med Närhälsan, som nu är villig att ta på sig uppdraget att hålla öppet till klockan 24.00, sju dagar i veckan, fram till dess att upphandlin­gen är klar.

Sedan påstår S återigen att deras budget innehåller mer pengar. Visst. De lägger ut mer pengar på nämnderna, men de gör det med lånade pengar. Det är pengar som är avsatta för vårdperson­alens pensioner. I förlängnin­gen betyder det att S låter framtida generation­er betala för det vi spenderar i dag.

Frågan är vad invånarna kommer tycka om att behöva byta lokal när Närhälsan i framtiden stänger klockan 22

Linda Jansson (M) ordförande Margareta Fredriksso­n (L) vice ordförande

Kenneth Gustavsson (C ) Hans-carl Carlson (KD) Hans-joachim Isenheim (MP) Grönblå Samverkan i Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden