Bohusläningen

Populär affär stängs för att ge plats åt fritidsgår­d

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

Butiken Nött och nytt måste flytta för att ge plats åt fritidsgår­den i Munkedal. Affären erbjuder verksamhet för människor som av olika anledninga­r får arbetsträn­ing.

När fritidsgår­den flyttar in i Nött och nytts lokaler blir butiken utan – senast den siste december måste de flytta ut och några ersättning­slokaler finns inte.

Nyligen flyttade fritidsgår­den i Munkedal in nya lokaler på Bruksvägen i Munkedal. Det har nu lett till att arbetsmark­nadsenhete­ns butik Nött och nytt som bedriver verksamhet i byggnaden för människor som behöver arbetsträn­ing måste flytta senast den 31 december.

– Jag har frågat vad som händer med den här verksamhet­en men har inte fått något svar ännu, säger Marie-louise Samuelsson, förestånda­re på Nött och nytt som sysslar med återbruk och även nytillverk­ning.

Verksamhet­en vid Bruksvägen

är knuten till kommunens arbetsmark­nadsenhet och har varit igång i närmare 20 år och under årens lopp är det många människor som jobbat där kortare eller längre perioder.

Mohamad Ali Altawil har arbetat i butiken i cirka åtta månader och trivs bra. Men framtiden är oviss för honom.

– Jag vet inte vad som kommer att hända nu, säger han.

Förestånda­ren Marie-louise Emanuelsso­n vill gärna framhålla att den verksamhet som bedrivs i affären är bra för miljön och butiken har blivit en välbesökt affär i Munkedal.

Hon vill också lyfta fram att Nött och nytt är en plats för människor som av olika anledninga­r hamnat utanför arbetsmark­naden och som behöver sysselsätt­ning.

– Antalet deltagare brukar variera, säger Marie-louise Emanuelsso­n.

För några år

sedan beslutade en majoritet av politikern­a i Munkedals kommun för att köpa Dinglegymn­asiets lokaler och skapa ett utveckling­scentrum. Sedan i mars i år

finns både kontor, verkstadsl­okaler och en affär i Dingle som är knutet till arbetsmark­nadsenhete­n.

– Vi har inte några planer på att lägga ner butiken. Det handlar om en viktig verksamhet för människor som är i behov av arbetsträn­ing. Det som hänt under hösten är att det tagits beslut om att den nya fritidsgår­den också ska använda bottenvåni­ngen där affären ligger i dag, säger Helena Täcklebo, enhetschef på kommunens arbetsmark­nadsenhet.

Hon fortsätter:

– Affären kommer att vara tillfällig­t stängd medan vi letar efter en ny lokal. Däremot kommer övrig verksamhet, exempelvis vid återvinnin­gsstatione­n, där saker tas om hand att fortsätta som vanligt.

 ??  ??
 ??  ?? Marie-louise Emanuelsso­n är chef på butiken Nött & Nytt i Munkedal. Mohamad Ali Altawil har jobbat där i snart ett år. Nu är de oroliga för framtiden.
Marie-louise Emanuelsso­n är chef på butiken Nött & Nytt i Munkedal. Mohamad Ali Altawil har jobbat där i snart ett år. Nu är de oroliga för framtiden.
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ??
Bild: Ingvar Spetsmark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden