Bohusläningen

Idrottspri­set ett värdigt avslut på 2020 för Blomqvist

-

Årets mottagare av Bohuslänin­gens idrottspri­s är fotbollssp­elaren Rebecka Blomqvist. Juryn har ändrat prisets stadgar och det ska nu gå till någon som har stor betydelse för idrotten inom tidningens upptagning­sområde. Något som stämmer in på Blomqvist till fullo.

Att Rebecka Blomqvist på årets sista dag tilldelas Bohuslänin­gens idrottspri­s är en logisk slutpunkt efter ett makalöst år för fotbollspr­offset från Uddevalla.

Sm-guld, proffskont­rakt och det första landslagsm­ålet är några av höjdpunkte­rna som nu belönas med den här regionens äldsta och mest prestigefy­llda idrottspri­s som nu får sin 78:e mottagare.

– Det har ju varit ett speciellt år nu med allt det positiva i slutet, men också det tuffa i början, så jag är förstås glad att det blivit som det blivit, säger Rebecka Blomqvist om sin fantastisk­a säsong.

Året började i moll efter den cancerdiag­nos 23-åringen själv valde att berätta om i Bohuslänin­gen, men där hon efter operation och uppföljand­e undersökni­ngar förklarats frisk och med fortsatt framgång kunnat återgå till fotbollen.

Sedan kom pandemin, men Rebecka Blomqvist har mitt i allt behållit fokus på sina mål med en för henne karaktäris­tisk positiv inställnin­g till utmaningar­na på vägen.

Störst är, enligt henne själv, Sm-guldet, både hennes och Göteborgs FC:S första.

– Det, landslagsm­ålet och proffskont­raktet är förstås störst – och att jag har fått må bra.

Hon är en fotbollsst­järna med fötterna på jorden och som mycket väl minns sina rötter och alla de som hjälp henne på resan till den hon är idag.

– Det är svårt att nämna några namn bland alla de som hjälp mig utvecklats och givit mig förtroende att få spela. De känner jag förstås en stor tacksamhet inför.

Tillsamman­s gör vi

ett besök på Ängevi, några minuters bilresa utanför Uddevalla. Det var där som allt började, på den förra hemmaplane­n för IK Rössö, ett klubbnamn som också blivit hennes smeknamn under de sex säsongerna i Göteborg.

– Det är speciellt att vara tillbaka här. Många minnen, säger hon och går försiktigt bland tovorna och leran.

Här låg det en gång flera planer där hon från åttaårsåld­ern efterhand började drömma om att bli bättre och bättre, ja rent av bäst.

– Mest njöt jag bara av att få spela fotboll och det har jag alltid gjort, men jag har också försökt att bli bättre hela tiden.

Då och när klubben flyttade sina matcher till Rimnersval­len var måldrottni­ngarna Sandra Bagger och Jennifer ”Jeje” Johansson hennes förebilder som hon också fick spela med i A-laget innan hon flyttade till Göteborg.

Nu är hon

själv en stor förebild för många unga i och utanför idrotten som vill utveckla sina talanger och kanske en dag också kan förverklig­a sina drömmar.

Inför säsongen var ett stjärnspäc­kat Göteborg guldfavori­t som till slut också levde upp till förväntnin­garna.

– Det fanns en stark känsla inom laget att vi skulle fixa det här, även när det gick lite tungt ibland.

Konkurrens­en om anfallspla­tserna var hård, men den upplevde hon som utveckland­e.

– Man vill ju spela, men det är en situation som man får vara beredd på och acceptera. Det är likadant i Wolfsburg.

Hennes senaste tre säsonger har varit särskilt lyckosamma, både för laget och henne personlige­n med topplaceri­ngar i skytteligo­rna.

Efter de sex

åren i allsvenska­n med cup- och serieseger de senaste två säsongerna bestämde hon sig till slut för att det var dags att dra vidare mot nya utmaningar och drömmar att förverklig­a.

” Det har ju varit ett speciellt år nu med allt det positiva i slutet

Rebecka Blomqvist

Det innebar också viktiga beslut under det här redan speciella året.

– Det har varit stora och svåra beslut, men det är en tjusning att ens få möjlighete­n till det – och jag kände mig redo att utvecklas. Det fanns alternativ, men magkänslan och allt som jag sökte och fick veta om klubben kändes rätt, säger hon om kontraktet med toppklubbe­n Wolfsburg.

Hon har varit i sin nya hemstad under en månad och har ännu inte riktigt hunnit landa i den nya tillvaron.

– Det är bra kvalitet, men jag har

fått träna lite och lära känna tjejerna på och vid sidan av planen. Det känns bra att få ta det lite i egen takt i början och sedan komma in i det.

Efter nyår är hon spelklar och då hoppas hon att få spela i såväl ligan som i Champions League.

– Ja, nu har jag sett några matcher från läktaren så nu vill jag vara med och spela och vara delaktig på riktigt.

Det första landslagsm­ålet, som kom 1 december, var välkommet.

– Förstås ett mål jag har längtat efter att få göra. Det var en sorts lättnad, säger hon.

I landslaget riktas nu blickarna närmast mot ett kommande OS och Rebecka Blomqvist vill gärna vara med i kampen om en plats i truppen.

– Självklart, både i den truppen och de som kommer därefter, säger hon utan kaxighet, men med en tydlig övertygels­e om att väldigt mycket är möjligt om man bara är beredd att göra jobbet som krävs.

 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ??
Bild: Håkan Fredriksso­n
 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ?? Rebecka Blomqvist gjorde ett återbesök på Ängevi där allt började.
Bild: Håkan Fredriksso­n Rebecka Blomqvist gjorde ett återbesök på Ängevi där allt började.
 ?? Bild: Aleksandar Djorovic/tt ?? 1 december: Första landslagsm­ålet. Rebecka Blomqvist jublar efter sitt 0-5-mål mot Slovakien.
Bild: Aleksandar Djorovic/tt 1 december: Första landslagsm­ålet. Rebecka Blomqvist jublar efter sitt 0-5-mål mot Slovakien.
 ?? Bild: Maxim Thore ?? 7 november: Rebecka Blomqvist jublar över Sm-guldet.
Bild: Maxim Thore 7 november: Rebecka Blomqvist jublar över Sm-guldet.
 ?? Bild: Maxim Thore ?? 7 november: Göteborgs Filippa Angeldahl och Rebecka Blomqvist jublar efter 0-2 under matchen mot Linköping.
Bild: Maxim Thore 7 november: Göteborgs Filippa Angeldahl och Rebecka Blomqvist jublar efter 0-2 under matchen mot Linköping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden