Bohusläningen

78-årige Hugo i Högsäter först ut att få vaccinspru­tan

Under julhelgen fick de allra första personerna i Sverige vaccin mot covid-19. Först ut i Bohuslänin­gens område att börja vaccinera var Färgelanda kommun. 78-årige Hugo Drotz, från Högsäter, fick den första vaccinatio­nssprutan.

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

På onsdagen levererade­s den första omgången vaccin till Sörgårdens särskilda boende i Färgelanda kommun. 78-åriga Hugo Drotz från Högsäter var först ut.

– Det kändes bra, sa han direkt efter att ha fått första sprutan.

Under julhelgen fick de allra första personerna i Sverige vaccin mot covid-19. Först ut i Västra Götaland var personer på ett antal utvalda särskilda boenden i Göteborg. Nu hade turen kommit till Färgelanda kommun.

På Solgårdens särskilda

boende, i Högsäter, inleddes vaccinatio­nen på onsdagsför­middagen. Strax efter klockan nio anlände den första leveransen med vaccin och 120 personer skulle få vaccinet under dagen berättade Anna Johansson, som är medicinskt ansvarig sjuksköter­ska (MAS) i kommunen.

– Vi har väntat på det här så länge och äntligen kommer det. Det kändes nästan overkligt när jag höll i vaccinet förut. Då tänkte jag: ”Händer det här verkligen?”

Först ut att få vaccinet på boendet var 78-åriga Hugo Drotz från Högsäter.

– Det kändes bra, sa han direkt efter att ha fått första sprutan.

Var du nervös innan du skulle ta det?

– Nej, jag var inte nervös innan och det gjorde inte ont att ta det.

Vad ska du göra nu efter att du tagit vaccinet?

– Jag ska dricka kaffe sen, säger Hugo Drotz som klappades om sjuksköter­skan Lisa Wendel, som administre­rade dosen. Samtidigt frågade Hugo Drotz när det var dags för nästa dos och Lisa Wendel berättade att det skulle dröja tre till fyra veckor till nästa.

Enligt Anna Johansson började kommunen tidigt kolla efter hur många av de inskrivna på boendena som ville ha vaccinet.

– Sedan har vi utgått ifrån olika prioriteri­ngsgrupper, utifrån vad Folkhälsom­yndigheten sagt. Det är också det som vi har gått efter. Först ut är särskilda boendena, sedan trygghetsl­ägenheter och därefter går vi ut i kommunen till de som är inskrivna i hemsjukvår­den – så långt doserna räcker.

Totalt var det

12 sjuksköter­skor som skulle hjälpa till att dela ut vaccinen under onsdagen.

– Detta känns helt fantastisk­t och att vi har sjuksköter­skor som avbrutit sin semester för att hjälpa till den här speciella dagen, säger hon och får medhåll från socialchef­en Johan Lundh.

– Det kändes jättebra att vara igång med vaccinatio­nen. Det har känts tryggt och hanterbart, säger han samtidigt som han påpekar att även om vaccinerin­gen nu var igång så gäller restriktio­nerna fortfarand­e.

– Det är ingenting som har förändrats utan vi följer fortfarand­e rekommenda­tionerna. Efter att en person tagit första dosen så väntar man tre till fyra veckor tills man får nästa.

När det gäller att vaccinera personalen kan Johan Lindh i dagsläget inte svara på när det kommer att ske.

– Först kommer det att gå till de inskrivna på boendena. Mer än så kan jag inte säga nu.

 ?? Bild: Malin Rindvik ?? Hugo Drotz fick första vaccinatio­nssprutan i Bohuslänin­gens område av Lisa Wendel, i bakgrunden sitter Helena Jacobsson.
Bild: Malin Rindvik Hugo Drotz fick första vaccinatio­nssprutan i Bohuslänin­gens område av Lisa Wendel, i bakgrunden sitter Helena Jacobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden