Bohusläningen

Rusning för att hämta kassar med nyårsmat

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-99263

Blir det lax, oxfilé eller hummer på menyn inför tolvslaget? Många krogar upplever just nu ett hårt tryck, på ett annat sätt än vanligt, trots pandemin. Möjlighete­n att hämta färdigpake­terade kassar med läckerhete­r har blivit en succé på många håll.

Efterfråga­n har det rakt inte varit något fel på, bland dem som Bohuslänin­gen ringt runt till.

Problemet har snarare varit att ladda upp med tillräckli­g mängd råvaror, förklarar krögaren Michael Simonsson, delägare på Harrys i Uddevalla. Restaurang­en gav kunderna fram till onsdagen på sig att beställa men tvingades sätta stopp redan på tisdagen.

– Vi tänkte

först att vi kanske kommer att sälja 25–30 stycken. Nu är vi uppe 150 portioner och därför har vi fått sätta stopp för att det är fullbokat. Men det har fortsatt att ringa och vi har en kölista, säger han.

På Stallgårde­n vid Rotviksbro, som hade utlämning redan på onsdagen, var det en jämn ström av besökare under eftermidda­gen. Minst 130 kassar var beställda från restaurang­en och förutom utlämning av dessa hade charken fullt upp med kunder som var ute efter annat i sortimente­t.

– Vi blev förärade detta av våra barnbarn som julklapp. Nu när världen ser ut som den gör kan vi inte vara med bästa vännerna på nyår utan får sitta hemma själva. Så det blir ett nyårsfiran­de i lugn och ro, säger Barbro Bråthén som hämtade ut en kasse vid 15-tiden.

Personalen berättar att

det har varit viktigt att vara tillmötesg­ående och flexibel när det gäller olika önskemål från kunderna.

– Det har blivit en succé får jag nog säga, både nyårsmenye­r, jultallrik­ar och helgkassar som vi har haft tidigare också, säger ägaren Håkan Nilsson.

Även Susanna Ivermo som driver Ljungskile havsdelika­tesser har bråda dagar. För att få ihop allt har det varit nödvändigt att stanna uppe och jobba till sent på natten. På onsdag morgon valde hon att sätta stopp för beställnin­gar. Utlämninge­n sker på nyårsafton och då kommer hundratals ortsbor och tillresta utifrån.

– Min lilla butik är bara på 55 kvadratmet­er så kön kommer ju att vara utanför. Men jag har en plan för hur det ska fungera på ett säkert sätt, säger hon.

Intresset för nyårsmenyn

steg över förväntan, först till hundra portioner, sedan till det dubbla och så dubblerade­s siffran igen. Till detta har många beställt särskilda paket med tapas.

– Vi har också jättemånga hummerbest­ällningar. Det märks att folk verkligen skämmer bort sig. Människor har börjat handla på ett annat sätt, säger Susanna Ivermo.

 ?? Bild: Stefan Karlsson ?? Barbro Bråthén hämtade på onsdagen ut en kasse med nyårsmat som restaurang Stallgårde­n hade paketerat.
Bild: Stefan Karlsson Barbro Bråthén hämtade på onsdagen ut en kasse med nyårsmat som restaurang Stallgårde­n hade paketerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden