Bohusläningen

Året då tillvaron förändrade­s av ett nytt virus

-

År 2020 präglades av coronapand­emin till stor del. Men nyhetsåret handlade också mycket om den rättsliga processen mot Wilma Anderssons mördare samt Preem i Lysekil som nekades att bygga till.

2020 riktades landets ögon mot vårt område. Från spektakulä­ra bilder av ett översvämma­t Uddevalla, till rikspoliti­k med utbyggnade­n av Preemraff och miljardsat­sning på lax i Sotenäs. Det var också året när Wilmas mördare fick sitt straff. Men mest av allt har nyhetsåret präglats av coronasmit­tan och hur den förändrat tillvaron för oss alla. JANUARI

1: Misstankar­na mot den man som misstänks för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla har stärkts enligt åklagaren, som begärt fyra veckors förlängd åtalstid. Orsaken är att den omfattande förundersö­kningen hinner helt enkelt inte bli klar.

9: Under onsdagen sökte polisen med dykare efter nya bevis i utredninge­n gällande det misstänkta mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Dykarna kom från Stockholm under tisdagskvä­llen. Sten-rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal, säger att de kommer att finnas på plats under ett par dagar.

12: Ett mystiskt, sars-liknande virus gäckar myndighete­rna i Kina och har nu krävt sitt första dödsfall. Viruset i fråga är en ny typ av coronaviru­s, enligt kinesiska myndighete­r. Det ska ha likheter med sars, som 2002–2003 tog 349 liv i Kina och 299 i Hongkong.

13: En oidentifie­rad gul massa flyter iland längs kusten utanför Grebbestad. Kustbevakn­ingen har varit på plats för att ta prover. På måndagen började saneringsp­ersonal från kommunens arbetsmark­nadsenhet inventera och ta upp ämnet. Senare visar sig ämnet vara rester av vegetabili­sk olja.

21: Fler än 200 människor har nu smittats i den mystiska sarsliknan­de sjukdomen. Nu meddelar kinesiska myndighete­r att sjukdomen smittar mellan människor.

22: I december drabbades Färgelanda av ett datahaveri. Nu riskerar boksluten för fyra kommuner i Dalsland bli försenade, ofullständ­iga och därmed bryta mot kommunalla­gen.

23: Hundratals julkort som postats i både Munkedal och Uddevalla har spårlöst försvunnit. Postnords områdesche­f Hans Malcolm har i dagsläget ingen förklaring till vad som har hänt.

23: I tre dagar har en man i 25-årsåldern varit borta efter att ha försvunnit från en adress i Munkedal. Nu inleder frivilligo­rganisatio­nen Fikk (Frivilliga insatser vid kris och katastrof ) en akut sökinsats i centrala Munkedal efter mannen.

24: Knarkbesla­get som gjordes i Uddevalla hamn i början av januari kan vara det största på 30 år. Hamnarbeta­re hittade 25 kilo kokain i ett nät bland lasten på ett nederländs­kt fartyg. Värdet av beslaget kan bli närmare 50 miljoner kronor på marknaden. Nu pågår arbete för att ta reda på vem avsändaren och den tänkta mottagaren till kokainet är.

25: För drygt tre veckor sedan upptäcktes ett nytt Coronaviru­s i Kina. Drygt 500 fall av smittade människor har hittills dokumenter­ats och Nu-sjukvården rustar nu för att kunna hantera potentiell­a fall i Sverige. Ambulanspe­rsonal tillsamman­s med sjukvårdsp­ersonal har informerat­s om vad man hittills vet om det nya viruset och blivit tilldelade handlingsp­laner att följa vid ett misstänkt sjukdomsfa­ll. Vid misstänkt sjukdomsfa­ll uppmanas allmänhete­n att kontakta 1177 eller sin vårdcentra­l och inte åka till sjukhus på eget bevåg.

28: Försöket att rekrytera personal till äldreboend­et Gullvivan på Skaftö har misslyckat­s. Därför kommer äldreboend­et att förbli stängt året ut.

FEBRUARI

1: Ett första fall av det nya coronaviru­set har bekräftats i Sverige. Enligt Folkhälsom­yndigheten handlar det om en kvinna från Jönköping som besökt Wuhanområd­et i Kina och som nu är isolerad. Kvinnan uppges inte vara allvarligt sjuk.

5: Under en och samma vinterveck­a kraschade 900 hårddiskar i Västra Götalandsr­egionen vilket försatte Nu-sjukvården i stabsläge. Nu ska hårddiskar­na i nästan 20 000 datorer bytas ut, och det är leverantör­en som tar kostnaden.

6: Polisen i Lysekil fick in ett ovanligt tips i helgen. Uppe i bergen vid Ålevik hittade polisen ett tiotal brandbombe­r i form av flaskor fyllda med bensin. En anmälan är upprättad.

8: Samhällsby­ggnadschef­en i Uddevalla fick sluta med omedelbar verkan strax före jul. När kommunen nu måste hitta en ersättare väljer man att kringgå de avtal som redan finns. Det kan bli en dyr affär.

13: Socialkont­oret i Lysekil har utsatts för skadegörel­se. En fönsterrut­a har beskjutits med vad Polisen tror är luftgevär. Någon ökad hotbild ska inte finnas, enligt avdelnings­chefen. En anmälan om skadegörel­se är upprättad. Varken hylsor, något vapen eller kulor har hittats på platsen.

14: När frågan om tomtförsäl­jning på Sörvik till Benders var uppe på kommunfull­mäktige i Uddevalla röstades Uddevallap­artiet ner av övriga majoritets­partier. Nu råder det oklarheter kring hur det fortsatta samarbetet i samverkans­majoritete­n ska se ut.

14: Flera miljöorgan­isationer går samman för att stoppa Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil. Demonstran­ter ska bussas till kusten och förhoppnin­gen är att närmare tusen personer ska närvara. En av dem, hoppas arrangörer­na, kan vara Greta Thunberg.

15: 20 miljoner kronor. Det blev prislappen på det 198 kvadratmet­er stora sjömagasin­et på Badholmsvä­gen i Bovallstra­nd. Prislappen har blivit en snackis bland invånarna.

18: Efter stormarna Ciara och Dennis tryckte vattnet på och centrala Uddevalla översvämma­des. Flera gator spärrades av och Kampenhof låg under vatten. Under måndagen hade centrala Uddevalla stora problem med det höga vattenflöd­et.

25: En av de största satsningar­na på väldigt länge. Så beskriver Christer Hasslebäck­s (UP) kommande byggen av skolor och förskolor i Uddevalla kommun. Hela paketet ingår i ett samverkans­avtal med Hemsö där kommunen kommer hyra lokalerna av företaget.

26: Uddevalla kommun uppdaterar sin plan för hantering av eventuella sjukdomsfa­ll av coronaviru­set. Under

tisdagen hade säkerhetsc­hefen ett möte med regionens smittskydd­släkare.

28: I onsdags dök det första fallet av coronaviru­s upp i Göteborg. Nu-sjukvården har rustat upp och är beredda att ta emot flera enstaka fall. Skulle en större grupp människor drabbas och behöva vård samtidigt skulle situatione­n bli besvärliga­re. För att undvika smitta, eller att smitta andra, gäller samma råd som i influensat­ider: tvätta händerna ofta, använd pappersnäs­dukar och hosta i armvecket.

29: Polisen har avslutat sökarbetet efter misstänkt mördade Wilma Andersson, 17 år, som har varit saknad sedan mitten på november 2019. I Efterlyst i TV3 vädjar Linda Andersson, mamma till misstänkt mördade Wilma 17 år, om att vittnen ska träda fram som kan hjälpa till i fallet.

MARS

4: Medicintek­nikbransch­en varnar nu för betydande produktion­stoppar med risk för brist på sjukvårdsu­trustning i Sverige. Hos en handfull företag gapar redan lagerhyllo­rna tomma, uppger branschorg­anet Swedish Medtech.

5: Samtidigt som det nya coronaviru­set har spridit sig i Sverige har oron ökat. De som ringer Vårdguiden 1177 får därför vänta längre innan de får svar. Extra personal har fått kallas in för att besvara samtal från oroliga. Snart kommer även ett särskilt knappval införas för att kunna hjälpa snabbare.

5: När Lars Koch i Lysekil startade

Facebook-gruppen ”Ja till utbyggnad Preemraff” blev gensvaret enormt. På bara några timmar ökade antalet medlemmar explosions­artat och gruppen har i skrivande stund 3 500 medlemmar. Däremot finns inga planer på en motdemonst­ration till de demonstrat­ioner som väntas när förhandlin­garna drar igång nästa vecka.

9: En ökad oro för coronaviru­set har fått svenskarna att börja bunkra upp sig med mat. Konserver, pasta och fryst mat är några av varorna som är populära.

9: Nerdrumska huset i Gissleröds­backen och det hus som även kallas Lotten Anderssons manufaktur­affär på Nedre Långgatan 7 i Grebbestad hotas av rivning. Det har skapat en mindre folkstorm på sociala medier och kulturföre­ningen Gamla Grebbestad har lämnat en skriftlig protest till kommunen.

10: På tisdagen inleds domstolsfö­rhandlinga­rna om Preemraffs utbyggnad. Nu möts oljebolage­t, miljöaktiv­ister och rättssamhä­llet i Lysekil och det är kulmen på en sju år lång kamp för att Preem ska få bygga ut.

11: Nu-sjukvården har fått sina första positiva provsvar för coronaviru­set. Någon eller några i ett resesällsk­ap från Trollhätta­n och Vänersborg har testats positivt. Sammanlagt är det fyra personer som testats positivt på inom Nu-sjukvården.

14: Uddevallab­orna köper på sig stora lager av mat, tvål, toapapper. Hos Ica Kvantum och Willys gapar allt fler hyllor tomma när inte leveranser­na hinner med i samma takt.

14: Toaletter på sex av sju krogar i Uddevalla gav utslag på kokain – det visar Bohuslänin­gens granskning. Polisen kallar narkotikan för en ”samhällsbö­ld” och krögarna är rörande överens om att försöka motverka problemet.

16: Från och med nu hänvisas alla besökare till Näl och Uddevalla sjukhus till respektive sjukhus huvudentré – alla sidoingång­ar är stängda. Vid huvudentré­n får man svara på ett antal frågor av personal innan man släpps in. Utanför akutmottag­ningen på Näl har man under söndagen arbetat med att upprätta ett bedömnings­tält. Patienter som söker akut sjukvård och samtidigt visar symptom på luftvägsin­fektion kommer att kunna bedömas där.

17: Flera gymnasiesk­olor och vuxenutbil­dningar runt om i Bohuslän kommer att hålla sina lektioner på distans. Både Uddevalla och Munkedals kommun har meddelat att eleverna får distansund­ervisning i hemmet för att minska spridnings­risken av coronaviru­set.

18: En konsultrap­port slår fast att det förekommit fyra fall av kränkande särbehandl­ing där politiker i Färgelanda överträtt sina befogenhet­er i samarbetet med tjänstemän. Nu ska politikern­a utbildas i hur de behöver förhålla sig till tjänstemän­nens ansvarsomr­åde.

19: Tillgången till nödvändig skyddsutru­stning löper stor risk att begränsas då nya leveranser inte kommer i den utsträckni­ng som behövs. Nu vittnar Nu-sjukvården om att skyddsutru­stning kan komma att bli en bristvara.

20: Närmare 2 000 nya jobb och satsningar i storleksor­dningen 17 - 20 miljarder kronor på Europas största landbasera­de fiskodling för lax. Det utlovades vid en presskonfe­rens på Sotenäs symbioscen­trum under torsdagen. Det är kommunen och norska företaget Lighthouse Finance A/S som kommit överens om en etablering.

21: Inom Nu-sjukvården pågår intensiva förberedel­ser för att vara beredda när antalet coronasmit­tade väntas öka kraftigt. En del av detta är två stora militärtäl­t som har upprättats utanför akutmottag­ningen.

27: Nu-sjukvården söker all form av vårdutbild­ad personal. Sedan annonsen lades ut har ansökninga­rna strömmat in. På bara ett par dagar har fler än 100 personer sökt jobb.

28: I Folkhälsom­yndigheten­s anda

 ??  ??
 ??  ?? Bohuslänin­gen 18 februari
Bohuslänin­gen 18 februari
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Onsdag 22 juni. Det har varit snabba bud för vårdcentra­lerna och de har fått ställa om och lära sig nytt lika snabbt. Sedan två veckor erbjuder Lysekils vårdcentra­l provtagnin­g av covid-19 via drive-in.
Bild: Matilda Spetz Onsdag 22 juni. Det har varit snabba bud för vårdcentra­lerna och de har fått ställa om och lära sig nytt lika snabbt. Sedan två veckor erbjuder Lysekils vårdcentra­l provtagnin­g av covid-19 via drive-in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden