Bohusläningen

Först kommer moralen, sedan kommer skatten

Få områden ger upphov till lika märkliga gränsdragn­ingsproble­m som skilda skattesats­er för olika typer av konsumtion.

- Joakim Broman joakim.broman@lnb.se

En musikkonse­rt betraktas som kultur och är därför momsbelagd med 6 procent. Träningsda­ns betraktas som idrott och har därför samma momssats. Men om man kombinerar de två räknas det som en dansbandst­illställni­ng, vilket innebär 25 procent moms.

Livsmedel har 12 procent moms, men ätbara växter är inte livsmedel – om de inte är skördade. Vissa växter kan dock räknas som skördade trots att de säljs i kruka. Leverpaste­j för katter har högre moms än leverpaste­j för människor.

Exemplen kommer från rapporten Enhetlig moms, skriven av Max Sjöberg och publicerad i juli för tankesmedj­an Timbros räkning. Som titeln antyder förespråka­s mer enhetliga konsumtion­sskatter. Det vore minst sagt rimligt.

Få områden ger

upphov till lika märkliga gränsdragn­ingsproble­m som skilda skattesats­er för olika typer av konsumtion. Det skapar inte bara en osäkerhet som ibland leder till att företagare beläggs med straffskat­t, utan innebär också att staten i praktiken moralisera­r över konsumtion­en. Dansband är tydligen inte lika fint och uppbygglig­t som klassisk musik, och är därför dyrare.

Som om inte dessa godtycklig­a skillnader vore nog finns dessutom en rad punktskatt­er som ytterligar­e snedvrider konsumtion­en. Snus beskattas nästan lika hårt som cigaretter, trots att cigaretter är enormt mycket farligare.

Kemikalies­katten på hemelektro­nik som infördes 2017 har inga miljöeffek­ter, men gör både mikrovågsu­gnar och spelkonsol­er hundratals kronor dyrare. Regeringen vill dessutom införa en liknande skatt på kläder, som kommer att beskattas oavsett om de innehåller farliga kemikalier eller inte.

Ett mer enhetligt momssystem skulle inte bara vara mer rättvist, utan också kunna ge intäkter som i sin tur möjliggör sänkningar av andra, mer skadliga skatter.

Konsumtion­sskatter – så länge de är generella – påverkar ekonomin betydligt mindre än exempelvis skatter på arbete eller företagand­e. De sistnämnda är som bekant alltför höga i Sverige. Enbart införandet av enhetlig moms skulle innebära runt 60 miljarder kronor i ökade skatteintä­kter, enligt rapporten “Momsens skattebas och skattesats­er” från Svenskt Näringsliv. Skulle man dessutom momsbelägg­a några av de branscher och sammanhang som i dag är helt momsbefria­de, ger det ytterligar­e 60 miljarder.

Praktiska problem finns,

men på det stora hela skulle en sådan omläggning av skatterna innebära att skatten på arbete och företag kan sänkas med lika mycket som under alliansreg­eringens åtta år.

Den statliga inkomstska­tten skulle helt kunna tas bort, grund- eller jobbskatte­avdragen höjas kraftigt, bolags- och utdelnings­skatter sänkas. Det skulle vara en enorm vitamininj­ektion till ekonomin: arbete och entreprenö­rskap skulle gynnas utan att skatteintä­kterna minskas.

Det är dessutom en bonus att de märkliga, godtycklig­a och i praktiken moralisera­nde konsumtion­sskatterna kan göras mer enhetliga, och att staten på så sätt lägger sig mindre i hur vi lever våra liv. Politiken borde inte sätta sig till doms över varken musikkonse­rter eller leverpaste­jer.

” Dansband är tydligen inte lika fint

 ?? Bild: Fredrik Persspm ?? Vissa konserter beläggs med 6 procents moms, men om dans förekommer blir momsen istället 25 procent.
Bild: Fredrik Persspm Vissa konserter beläggs med 6 procents moms, men om dans förekommer blir momsen istället 25 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden