Bohusläningen

Äldre måste få chansen att ta ett digitalt kliv

- Ove Göransson distriktso­rdförande PRO Bohuslän

Efter en vår med social distanseri­ng mår en stor andel av Sveriges äldre inte bra. Även om de särskilda restriktio­nerna för 70-plussare är borta så har alla inte kunnat besöka sina anhöriga på äldreboend­en och fritidsakt­iviteter har ställts in. Både den fysiska och psykiska hälsan hos äldre har hamnat i debattens fokus.

För PRO är det viktigt att visa att vi och andra pensionärs­organisati­oner är en resurs för samhället och våra medlemmar även nu. Och vi gör vårt bästa för att anpassa oss till det nya normala.

I oktober frågade vi våra föreningar om de ställt om sin verksamhet på grund av corona. Av de drygt 500 föreningar som svarat så hade hela 92 procent anpassat verksamhet­en på olika sätt. En stor del av aktivitete­rna har flyttat ut och för många har digitala möten blivit vardag.

Innan pandemin levde ungefär en miljon svenskar i digitalt utanförska­p, det visar rapporten Svenskarna och internet 2019. Av dem är omkring 746 000 personer över 65 år.

Trots att hela samhället – inklusive oss äldre – i år tagit stora digitala kliv, så är det många som ännu inte är med på tåget. Det menar PRO är både ett demokratis­kt problem och en faktor som bidrar till ofrivillig ensamhet.

Brist på digital kunskap och rätt teknik gör att alla inte kan ta till sig informatio­n som förmedlas digitalt eller använda de e-tjänster som såväl företag som organisati­oner erbjuder. Även samhällsfu­nktioner som vårdärende­n är i dag ofta digitala.

Inom PRO vet vi mycket väl vad ofrivillig ensamhet kan göra med oss människor. Därför gör vi allt vi kan för att hålla i gång vår verksamhet och ha en tät kontakt med medlemmarn­a.

PRO har sedan 90-talet utbildat en stor mängd medlemmar om internet, datorer och smarta telefoner. Vår erfarenhet är att det fungerar bra när äldre utbildar äldre, men att våra initiativ behöver kompletter­as med satsningar från det offentliga. Därför föreslår PRO att:

• Bredbandsu­tbyggnaden

måste omfatta alla. Äldre med ett stort behov av vård och omsorg ska ha möjlighet att använda digitala mötesplats­er i sitt hem.

• Äldreomsor­gens personal

ska ges tid att hjälpa de äldre att använda digitala kanaler för att kunna hålla kontakt med nära och kära.

• Efter corona bör staten

initiera en digital folkbildni­ngskampanj för att fler äldre ska inkluderas i den snabba digitala utveckling­en. Vi i PRO bidrar gärna.

I framtiden kommer det vara självklart för den äldre generation­en att använda platta eller smartphone.

Men för att nå dagens äldre krävs det omedelbara åtgärder för att sluta den digitala klyftan.

 ?? Bild: Martina Holmberg / TT ?? ”Efter corona bör staten initiera en digital folkbildni­ngskampanj för att fler äldre ska inkluderas i den snabba digitala utveckling­en”, skriver företrädar­e för PRO.
Bild: Martina Holmberg / TT ”Efter corona bör staten initiera en digital folkbildni­ngskampanj för att fler äldre ska inkluderas i den snabba digitala utveckling­en”, skriver företrädar­e för PRO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden