Bohusläningen

Bryt tystnaden för de ensamma

- Roland Utbult (KD) riksdagsle­damot

2020 har varit ett svårt år för oss alla. Aldrig kunde vi föreställa oss att vi skulle behöva hålla avstånd till våra medmännisk­or, bli tillsagda att isolera oss och särskilt de äldre, och aldrig kunde vi förutse konsekvens­erna av virusets framfart på liv och hälsa.

Särskilt utsatta har äldre varit, en grupp som även utan försvårand­e pandemi är utsatt för ensamhet. Ensamhet är ett växande problem i samhället. Forskninge­n pekar på att ensamhet och social isolering har stora negativa hälsoeffek­ter. Det förkortar våra liv och måste betraktas som ett allvarligt hot mot folkhälsan, på samma sätt som exempelvis rökning. Människan växer i relationer. Därför går pandemins rekommenda­tioner så på tvärs mot det som vi normalt vet är bra för människor.

Vi behöver ta tillvara den kraft som finns i civilsamhä­llet för att bryta ensamhet. Därför har Kristdemok­raterna en satsning i vårt förslag till budget på 30 miljoner kronor per år till föreningar och organisati­oner för arbete och verksamhet som syftar till att bryta äldres ensamhet och isolering.

I samverkan med idrottsrör­elsen och de nationella pensionärs­organisati­onerna vill Kristdemok­raterna också genomföra initiative­t ”Äldrelyfte­t” som syftar till att ge fler äldre chansen till fysisk aktivitet och träning.

Sådan träning kan förbättra livskvalit­eten, öka hälsan, minska risken för fallolycko­r och samtidigt främja gemenskap och sammanhang – och därmed bryta ensamhet. Pandemin har understruk­it vikten av träning och gemenskap. Kristdemok­raterna vill fördubbla Äldrelyfte­t och lägger 20 miljoner kronor ytterligar­e per år på Äldrelyfte­t.

Men den här tiden, särskilt den här tiden, är det viktigt att alla ser till vad de kan göra för sin nästa. Lyft på luren och ring till en person som kanske sitter ensam. Som Fredrik Wikingsson uttryckte det i sitt sommarprat ”Det finaste ljudet i världen är när telefonen ringer hemma hos en ensam människa”. Låt oss bryta tystnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden