Bohusläningen

Kyrkklocko­r ringer för pandemins offer

- Andrea Flygare andrea.flygare@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Uddevalla kyrkas klockor ringer för pandemins offer på nyårsafton. Kyrkklocko­rna ska också förmedla det hopp som det nya året innebär.

Med anledning av pandemin kommer det bli särskild klockringn­ing i landets domkyrkor på nyårsafton. Uddevalla pastorat deltar genom att låta Uddevalla kyrkas klockor ringa.

Klockorna ringer för

att hedra dem som avlidit under pandemiåre­t. Men de ringer också för att människor ska kunna samla tankar och känslor kring det gångna året.

Från Luleå i norr till Lund i söder kommer samtliga 13 domkyrkor att ringa på nyårsafton i tio minuter med start 18.00. I Uddevalla ringer klockorna i kyrktornet vid Kungstorge­t.

Det har varit ett annorlunda år för kyrkan. Gudstjänst­er har varit inställda större delen av året. Bröllop, dop och begravning­ar har inte kunnat genomföras som vanligt på grund av restriktio­ner om antal personer som får samlas. Det är någonting som skapat sorg och oro för kyrkans medlemmar.

– Det är viktigt att vi ska finnas där, för det är svårt för många. Särskilt nu under detta året. Kyrkans roll är viktig för gemenskape­n också, säger Gertrud Malmberg, kyrkoherde, Uddevalla pastorat.

Hur länge människor kommer få leva med viruset vet ingen ännu.

– I Uddevalla kyrka kommer det förmedlas hopp och att framtiden ger människor möjlighet att tänka nytt och hitta nya former.

Uddevalla kyrka har

under julen samarbetat med Saronhuset för att dela ut matkassar till personer som behövt stöd. Det har även köpts julklappar, alla köpta i centrumbut­ikerna. Detta för att stödja centrumhan­deln. Julklappar­na har sedan delats ut för att hjälpa och stödja i dessa svåra tider.

Pandemin har sträckt sig över en längre tid. Och mest drabbade är de som redan är utsatta. Uddevalla kyrka har därför även arbetat med att bistå med mathandlin­g till äldre. De har även spelat in andakter och gudstjänst­er som alla kan ta del av.

– Kyrkan är öppen för alla, och kanske mer nu än någonsin måste vi finnas där, säger Gertrud Malmberg.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Gertrud Malmberg, kyrkoherde i Uddevalla vill förmedla hopp genom att låta kyrkklocko­rna ringa för pandemins offer på nyårsafton.
Bild: Lasse Edwartz Gertrud Malmberg, kyrkoherde i Uddevalla vill förmedla hopp genom att låta kyrkklocko­rna ringa för pandemins offer på nyårsafton.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden