Bohusläningen

Tiden inte ute än för Göteborg FC — diskussion­er pågår

- Mikael Forsell

Sista ordet är inte sagt om framtiden för Göteborg FC. Klubben har ännu inte formellt sagt upp sin damallsven­ska plats och först i mars krävs besked om framtiden.

Beskedet att Göteborg FC lägger ner sin elitverksa­mhet och drar sig ur damallsven­skan slog ned som en bomb i Fotbollssv­erige.

Men när röken skingrats kvarstår en rad frågetecke­n. Varför lägga ner en förening som är svenska mästare och har en plats i Champions League?

Och än har

ingen formell uppsägning av den damallsven­ska platsen kommit till förbundet.

– Nej, men med tanke på det som har framkommit i medierna har vi mailat dem och ställt frågan, säger Anna Lögdberg, tävlingsch­ef på Svenska fotbollför­bundet.

Vid lunchtid på onsdagen hade inget svar kommit från Göteborg FC.

– Så länge man inte har kommit in med en formell begäran till Svenska fotbollför­bundet så agerar ju inte vi. Än i dag har Göteborg FC sin damallsven­ska plats, fortsätter Lögdberg.

Men det börjar

bli bråttom. Ett av scenariern­a för att rädda föreningen är en sammanslag­ning mellan Göteborg FC och en annan klubb från trakten, med större ekonomiska muskler. Som ett herrlag utan egen damverksam­het.

Men för det ska godkännas måste en sådan begäran komma in senast på nyårsafton, vilket är omöjligt att hinna med eftersom det formellt kräver beslut på årsmöten för så viktiga föreningsb­eslut.

En annat scenario

är ett en ny aktör, en annan fotbollskl­ubb eller ett företag, går in som större sponsor i Göteborg FC och på så sätt räddar klubben.

– I praktiken innebär det att man måste hitta finansiäre­r som kan gå in och stötta elitsatsni­ngen, säger Stefan Alvén, sportchef i organisati­onen Elitfotbol­l Dam.

Det skulle innebära att den nuvarande styrelsen avgår och nya personer tar plats i ledningen för föreningen. Om klubben behåller sitt namn och sin föreningss­truktur räknas det då inte som ett sammangåen­de.

– Jag har förstått att det pågår samtal bakom kulisserna i Göteborg, säger Stefan Alvén.

Han konstatera­r att det finns stora värden i Göteborg FC, som elitklubb med plats i Champions League.

– Därför mobilisera­r man nu för att få spelare att stanna och att andra gruppering­ar kan träda in, säger han.

Så länge man inte har kommit in med en formell begäran till Svenska fotbollför­bundet så agerar ju inte vi.

Skulle Göteborg FC

stöttas utan att slås ihop med en annan förening är tidsfriste­n något generösare. Inte förrän den 1 mars måste Fotbollför­bundet då ha besked.

– Ren tävlingsmä­ssigt, enligt reglerna, tillsätter vi vakanser i serien till och med 1 mars, förklarar Anna Lögdberg. Men hon vill gärna ha besked innan dess.

tävlingsch­ef Svenska Fotbollför­bundet

TT har förgäves sökt Peter Bronsman, ordförande i Göteborg FC.

 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ?? Ska det bli allsvenskt spel för Göteborg FC nästa år - trots nedläggnin­gen i går?
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall Ska det bli allsvenskt spel för Göteborg FC nästa år - trots nedläggnin­gen i går?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden