Bohusläningen

Resenär från Storbritan­nien måste visa negativt covidtest

- Marc Skogelin/tt Krister Zeidler/tt

Sverige inför krav på negativt testresult­at av pågående covid19inf­ektion för resenärer från Storbritan­nien för att få komma in till Sverige, meddelade inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) på en pressträff i går.

Kravet gäller inte svenska medborgare.

Det nya kravet börjar gälla från och med 1 januari 2021, i samband med att det tidigare flygstoppe­t från Storbritan­nien upphör. Kravet betyder att alla inresande från Storbritan­nien ska göra ett negativt coronatest senast 72 timmar före avfärd.

– Det gäller inte för svenska medborgare, eftersom svenska medborgare alltid har rätt att resa in i Sverige. Däremot gäller fortfarand­e Folkhälsom­yndigheten­s uppmaninga­r för alla som varit i Storbritan­nien att man ska testa sig, säger Mikael Damberg.

Bakgrunden till kravet är att man vill hindra införsel av den muterade formen av coronaviru­set som sprids i Storbritan­nien.

Den som anländer från Storbritan­nien måste nu ta sitt ansvar, säger Damberg.

– Man ska testa sig direkt vid ankomst till Sverige, man ska stanna hemma, efter fem dagar ska man testa sig igen. Och man ska isolera sig i sju dagar.

– Detta gäller oavsett om du uppvisar negativt test vid ankomst eller inte.

Regeringen har även beredskap för att införa motsvarand­e krav på testning för inresande från andra högrisklän­der.

– Läget kan snabbt förändras och jag utesluter inte att vi kan behöva vidta fler åtgärder längre fram, säger Damberg.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) berättade på samma pressträff att Sverige kommer att få tillgång till ytterligar­e 2,2 miljoner doser av Pfizer/biontechs vaccin. De nya leveranser­na väntas påbörjas under mars.

Sveriges totala andel av vaccinet blir därmed 6,7 miljoner doser.

– Det kommer av att EU tillsamman­s beslutat sig för att teckna den option som funnits om ytterligar­e 100 miljoner doser. Det innebär en 50procenti­g ökning.

Man har även beslutat att även Norge och Island via Sverige kommer att få tillgång till Modernas vaccin, om det blir godkänt.

– Sverige åtar sig att se till att detta blir tillgängli­gt också för Norge och Island. Det innebär att vi hjälper våra nordiska grannar i en svår tid, säger Baylan.

En journalist frågar varför regeringen binder upp sig på ännu fler doser för Pfizers vaccin, som är det dyraste, i stället för att vänta in andra vaccin.

–Pfizer/biontech är det enda vaccinet som i dag är godkänt (inom EU), säger Baylan.

– Varje insats vi kan göra för att förkorta pandemin tror jag vi har tiofalt igen. Så ja, visst finns en del kostnader förknippat med detta, men det är väl värt pengarna, säger Ibrahim Baylan.

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Sverige kommer få tillgång till ytterligar­e 2,2 miljoner doser av Pfizer/biontechs vaccin, berättar näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S).
Foto: Henrik Montgomery/tt Sverige kommer få tillgång till ytterligar­e 2,2 miljoner doser av Pfizer/biontechs vaccin, berättar näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden