Bohusläningen

Här är nya råden om munskydd

-

CORONAPAND­EMIN

Det är munskydd på som gäller för de allra flesta resenärer i kollektivt­rafiken från 7 januari, enligt ett nytt råd från Folkhälsom­yndigheten.

Alla i Sverige födda 2004 och tidigare som reser med kollektivt­rafik rekommende­ras att, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, bära munskydd följande tider på vardagar: 7–9 samt 16–18.

Det skriver Folkhälsom­yndigheten på sin hemsida.

Rådet gäller för hela Sverige och berör alltså personer från gymnasieål­dern och äldre.

”Det är mer effektivt

att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivt­rafiken innebär situatione­r där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommenda­tionen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta”, säger statsepide­miolog Anders Tegnell i ett uttalande. Det är upp till var och en att ha med sig sitt eget munskydd, enligt FHM. Helst ska det vara ett Cemärkt munskydd. Samtidigt uppmanar man att trafikbola­gen själva ska dela ut munskydd till resenärer som inte har med sig eget. Trafikbola­gen å sin sida har tidigare önskat att resenärern­a borde bära hela ansvaret för att ha med sig munskydd.

– I princip är munskydd en bra åtgärd och det är tydligt vilka tider och vilka resenärer som berörs. Det är bra. Vad gäller de andra punkterna finns det utrymme för tolkningar, säger Mattias Adell, tillförord­nad vd vid Svensk Kollektivt­rafik och tillägger att en expertgrup­p inom Svensk Kollektivt­rafik ska ”analysera, tolka och bedöma” konsekvens­erna av myndighete­ns besked. (TT)

Visst, det är en fin gest. Men den hjälper inte i det akuta läget.

Mira Nyberg, ledamot i Vårdförbun­dets avdelnings­styrelse i Stockholm, kommentera­r att samtliga fast anställda vid Karolinska universite­tssjukhuse­t kommer att få två dagars extra betald ledighet under 2021. På Danderyds sjukhus har de anställda inte erbjudits några extra ledighet. (TT)

 ?? Foto: Jonas Ekströmer/tt/arkiv ?? Från och med 7 januari gäller munskydd i kollektivt­rafiken.
Foto: Jonas Ekströmer/tt/arkiv Från och med 7 januari gäller munskydd i kollektivt­rafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden