Bohusläningen

700 evakuerade efter stort jordskred i Norge

-

NORGE

Minst tio personer har skadats och flera hus har förstörts i ett stort jordskred i Ask i Gjerdrums kommun i Norge. Runt 700 människor har evakuerats, men ett 20tal har inte kunnat lokalisera­s.

Sammanlagt 21 personer har inte kunnat lokalisera­s efter jordskrede­t, meddelar polisen på eftermidda­gen.

– Vi reserverar oss för att det talet kan ändras då vi inte vet om de är bortresta, har evakuerat sig själva eller om de är inne i detta rasområde, sade insatsleda­ren, Roger Pettersen på en presskonfe­ren i går.

Den stora insatsen

i området fortsätter. Flera nedkylda personer har lyfts upp från rasmassorn­a med helikopter. Minst fjorton bostäder ligger i det hårdast drabbade området, som är 700 meter långt och 10–20 meter brett, enligt polisen. Polisen tror att det kan finnas folk där men räddningss­tyrkan kommer bara åt området från luften.

Under förmiddage­n i går sade Roger Pettersen att polisen kunnat konstatera att byggnader, takpannor och konstrukti­oner kollapsat.

– Vi har fått meddelande­n från förtvivlad­e människor som har ringt polisens nödnummer och sagt att hela huset är i rörelse och att de ligger under takpannor och isolering, sade han då.

Bilder från

området visar flera hus som ligger nere i en stor krater som jordskrede­t har orsakat. Flera bostäder står också intill kraterkant­en. Enligt tidningen Verdens gang rasade ytterligar­e två hus vid halv fyratiden på eftermidda­gen.

Norges statsminis­ter Erna Solberg säger att svenska myndighete­r har erbjudit hjälp, men att det för tillfället inte finns något behov av det. (TT)

 ?? Foto: Hovedredni­ngssentral­en/ntb/tt ?? Flera hus har svepts med av ett jordskred i Ask i Gjerdrums kommun, Norge.
Foto: Hovedredni­ngssentral­en/ntb/tt Flera hus har svepts med av ett jordskred i Ask i Gjerdrums kommun, Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden