Bohusläningen

Pandemilag­en

- Marc Skogelin/tt

Regeringen föreslår att särskilda begränsnin­gar ska kunna införas för följande verksamhet­er och platser, om det är nödvändigt för att förhindra smittsprid­ning: allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar, platser för fritids eller kulturverk­samhet, handelspla­tser, kollektivt­rafik och inrikes flygtrafik samt platser för privata sammankoms­ter.

Det kan handla om begränsnin­g av antalet besökare, reglering av öppettider eller andra nödvändiga åtgärder för att förhindra att trängsel uppstår. För mycket allvarliga lägen kan verksamhet­er stängas ner.

Länsstyrel­serna ges tillsynsan­svar. Om reglerna inte följs kan de besluta om stängning, vid behov kan vite användas.

Det föreslås även en möjlighet att införa förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på platser dit allmänhete­n har tillträde. Även möjlighete­n att införa förbud mot att vistas i en park, på en badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats, om det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel, föreslås. Privatpers­oner som bryter mot sådana föreskrift­er kan dömas till böter.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 10 januari 2021 och ska upphöra att gälla vid utgången av september 2021. (TT)

Men trots de

inskränkni­ngar som pandemilag­en föreslås tillåta kommer Sverige inte upp i nivå med andra europeiska länder, där utegångsfö­rbud i praktiken har gällt under långa perioder.

– Som enskild får man fortfarand­e räkna med att kunna röra sig relativt fritt. Men detta är väl att gå ungefär så långt som den svenska grundlagen medger.

Lagen föreslås träda i kraft den 10 januari 2021. Innan dess ska lagrådet granska förslaget.

– Riksdagen och regeringen brukar ta stora intryck av vad lagrådet säger, och i ett sådant här viktigt och känsligt ärende vore det väldigt märkligt om man inte beaktar lagrådets eventuella kritik. Men det finns ingen juridisk skyldighet för dem att följa lagrådet, det ska man ha klart för sig, säger Joakim Nergelius.

 ?? Foto: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S). Regeringen­s förslag till pandemilag lämnades till lagrådet 28 december och ska klubbas av riksdagen i slutet av nästa vecka.
Foto: Jessica Gow/tt/arkiv Statsminis­ter Stefan Löfven (S). Regeringen­s förslag till pandemilag lämnades till lagrådet 28 december och ska klubbas av riksdagen i slutet av nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden