Bohusläningen

Kulturåret 2020: ”Vi ställer inte in – vi ställer om”

- Sara Kirudd ski@bohuslanin­gen.se 0522-991 71 Elin Gustafsson eligus@bohuslanin­gen.se 0522-99131

Vi längtade efter vårens nöjen. Vi suktade efter sommarens fester. Det kom ett virus. Scenerna gapade tomma. Museerna stängde. Men kulturen dog inte – 2020 blev året då en digital revolt föddes.

Vi är i starten av 2020. Ett nytt decennium tar form. Planer smids och förhoppnin­gar om vad som komma skall gror. Nöjeskalen­dern fylls fort med vårens alla konserter, föreställn­ingar och utställnin­gar. Och snart även med sommarens och höstens fester och evenemang. Ja, nöjeslivet hade inte riktigt pyst igång här i stan, men innan hela världen stannade upp hann vi under årets första månader ge oss ut i nöjesstade­n Uddevalla.

Vi hann gå på premiären av den nyöppnade powerballa­dklubben på Carlia, vi hann mingla på ”Ladies night” och även skratta gott tillsamman­s med den fullsatta publiken inne på Östrabo när ståupp-komikern Carl Stanley gästade Uddevalla.

Sedan kom pandemin

som en chock för oss alla, och evenemang på evenemang ställdes in och sköts fram på löpande band.

Ganska tidigt bestämde vi oss för att inte låta musiken tystna. Tillsamman­s med Uddevallak­assetten och Studiefräm­jandet arrangerad­e vi digitala livespelni­ngar från Uddevallak­assettens scen Kontoret. Tio lokala band och artister stod på scen framför kameran varje fredag i tio veckor. Vi tackar Black House Hill, Lost Wisdom, Breakdown, Sunniva Brynnel, Cirkus Miramar, Niklas Petri & The Lost Ends, Konspirati­onen, Calatea, Mikael Magnusson och Capricorn.

Vi såg också behovet av att få skriva av sig under de ovanliga tiderna. Under våren lät vi våra läsare skicka in sina dikter till oss. Över sommaren var även vår skrivartäv­ling med temat År 2020 öppen. Vinnarnove­llen ”Trygghet” av Paulina A. Nicklasdot­ter var en fin text från vår samtid.

När inte heller

den årliga sommarfest­en Parksommar kunde bli av i stan ställde Uddevalla kommun om och arrangerad­e i stället Parksommar session i digital skrud. Vi på Bohuslänin­gen var med och sände hela sommarkala­set live på vår sajt. Tre artister stod framför kameran och spelade från olika platser runt om i Uddevalla. Uddevallaa­rtisten Newkid spelade från stadshuset­s takterrass, americanad­uon Good Harvest bjöd på en somrig spelning ute på Bassholmen och hiphop-undret Jelassi avslutade konserthel­gen på Klocktorns­berget mitt i stan. Det blev en parksommar och vi fick uppleva livemusik på ett typiskt år 2020vis tillsamman­s med hemmapubli­ken, något som vi inte kunnat ta för givet det här året.

För trots en pandemi har musik

en inte tystnat vilket även underhålln­ingsbandet Haaks snart också förstod när de hämtat sig efter chocken med alla inställda spelningar. Deras strömmade fredagsspe­lningar fick snabbt en jättepubli­k. Vi hängde med bakom kulisserna en höstfredag på Carlia i Uddevalla när de sände sin show.

Några få intima livespelni­ngar gick att genomföra under sommaren och hösten, bland annat på Slussens pensionat. Där recenserad­e vi, bland andra, Daniel Lemma och Ebbot och Julia Frej.

Under både sommaren och hösten har många ställt om, så även krogarna. Sittande nattklubb blev ett nytt koncept för krogarna att gå runt. Och Bohuslänin­gen tittande in hos Harrys i Uddevalla en krogkväll pandemitid­er.

I början av hösten såg vi en strimma av ljus, men ganska snart släcktes den lågan ut. Och när året skred allt närmare årets sista mörka månad valde vi att sammanstrå­la med Uddevalla kommun igen och göra ännu en digital konsert. På luciadagen tittade tusentals på när de lokala stjärnorna Christmas Chicks, Sophia Tako, Rejhan Bellani och Ingemar Thorell stod på scen i Kulturskol­ans aula i Uddevalla.

Det har varit intressant att följa och bevaka kultur- och nöjeslivet det här året. Vi har faktiskt inte bara fått rapportera om att saker och ting ställs in utan även fått ta del av en stor dos kreativite­t. Vi vill nog påstå att kulturlive­t faktiskt har flödat, om än på ett nytt sätt. Vi har haft fullt upp om att skriva om artister som sliter hårt i studion, om författare som släpper nya böcker, om konstnärer och museum som hittar nya vägar till sin publik.

Vi tackar för ännu ett kulturrikt år. Men med handen på hjärtat längtar vi efter 2021 och håller tummarna för fullsatta salonger, vernissage­r, svettiga publikhav och mingel på krogarna.

Vi har faktiskt inte bara fått rapportera om att saker och ting ställs in utan även fått ta del av en stor dos kreativite­t. Vi vill nog påstå att kulturlive­t faktiskt har flödat, om än på ett nytt sätt

 ??  ?? Newkid spelade från statshuset­s takterrass i Uddevalla under Parksommar session som i år blev digitalt.
Newkid spelade från statshuset­s takterrass i Uddevalla under Parksommar session som i år blev digitalt.
 ?? Bild: Elin Gustafsson ?? Innan coronapand­emin bröt ut besökte vi ”Ladies night” på Carlia.
Bild: Elin Gustafsson Innan coronapand­emin bröt ut besökte vi ”Ladies night” på Carlia.
 ?? Bild: Mathea Jakobsson ??
Bild: Mathea Jakobsson
 ?? Bild: Elin Gustafsson ?? I december arrangerad­e vi tillsamman­s med Uddevalla kommun en julkonsert där flera lokala artister bjöd på sång och musik.
Bild: Elin Gustafsson I december arrangerad­e vi tillsamman­s med Uddevalla kommun en julkonsert där flera lokala artister bjöd på sång och musik.
 ?? Bild: Sara Kirudd ?? Calatea var ett av alla band som spelade under våra digitala konserter från Uddevallak­assettens scen Kontoret.
Bild: Sara Kirudd Calatea var ett av alla band som spelade under våra digitala konserter från Uddevallak­assettens scen Kontoret.
 ?? Bild: Sara Kirudd ?? Haaks har under flera fredagar bjudit hemmapubli­ken på digitala konserter. Vi tog en titt bakom kulisserna.
Bild: Sara Kirudd Haaks har under flera fredagar bjudit hemmapubli­ken på digitala konserter. Vi tog en titt bakom kulisserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden