Bohusläningen

Kunde vi sedan få ett vaccin, inte bara mot covid utan också mot politiska virus, vore det ännu bättre.

- Lars Bäckström Före detta landshövdi­ng

Annus horribilis” ett hemskt år, tar slut klockan 24.00. Det nya året kan bara bli bättre än det gångna. Det enda som gått bra 2020 är börsen. Även det, är egentligen lite dåligt. För den verkliga ekonomin har haft det svårt, permitteri­ngar och uppsägning­ar. Många småföretag är illa ute. På börsen har det dock inte rått frost utan TINA. There is no alternativ­e, till aktier. Räntan runt noll och få vågar investera i den riktiga ekonomin.

I februari var corona en mexikansk öl. Sedan kom mardrömmen. Att pandemin bröt ut, kan ingen i Sverige hjälpa. Men kommission­en som arbetar med att granska hur samhället mötte den, har redan gett skarp kritik. Den har påtalat att Sverige inte klarade att skydda våra äldre. Kritiken är befogad. Ansvaret är tyvärr delat.

Inget politiskt parti har heller haft något riktigt bra år. Värst för Liberalern­a. I grunden är Liberalern­as problem, kanske partiets framgång och ställning. Liberalern­a satt i en moderatled­d regering i åtta år. De hade ansvaret för skolan. De fortsätter nu att bära ett indirekt ansvar för en S-regering genom januariavt­alet.

När jag var ung, talade V om att förstatlig­a Wallenberg­imperiet. S ville införa löntagarfo­nder. KD och C var emot kärnkraft. Moderatern­a var ett konservati­vt högerparti.

I dag har nästan alla partier blivit i vart fall småliberal­a. Det är vårdval, friskolor och äldreomsor­g på entreprena­d. Olof Palme lär ha sagt, ”Verklighet­en är vår värsta fiende”. I dagens verklighet är det nog lite oklart, om en röst på Liberalern­a är en röst på en socialdemo­kratisk eller borgerlig statsminis­ter? Eller för att travestera August Palm, vad vill Liberalern­a?

I en intervju i veckan, tycks det som om Sabuni sett problemet. Men svaret dröjer. Det svaret behövs innan nästa val, om Liberalern­a ska klara sig.

I många Bohuskommu­ner

har politiken också varit orolig. Majoritete­r och uppgörelse­r har upphört att fungera. Det råder oro, både i kommun, region, riksdag och regering. Kanske kan valet 2022 räta ut en del frågetecke­n.

Till dess kan vi glädjas åt att perioden Trump är över och att ett vaccin är på väg. Kunde vi sedan få ett vaccin, inte bara mot covid-19 utan också mot politiska virus, vore det ännu bättre. Då behövs politiska lösningar som utgår från de mångas vardag.

Under pandemin har vi sett människor hjälpa varandra. På min kavaj bär jag ofta ett märke, med orden, ”Var optimist”. Det var Gustaf Dahlén, som när han blivit blind, gått i konkurs och mitt i 30-tals krisen, tog fram det märket. Han fick till sist Nobelprise­t.

Det finns möjlighete­r. Uddevalla kommun har nyligen tagit fram en utveckling­splan för centrala staden. Den bygger på tanken, staden vid vattnet. Linné kallade en gång Uddevalla, för Sveriges Venedig. Kanske kan han få rätt i sin vision. Snart har projekt Fjordtorsk lagt ut 64 rev i Byfjorden. Hummern finns här redan, snart kan torsken komma tillbaka.

Sverige sågs en gång av många som en modell för andra. Det går att ta tillbaka den rollen. Då behövs en långsiktig klimatomst­ällning. Att bränna mer biobränsle är för detta århundrade tyvärr mer bokföring än mindre koldioxid. Vi måste hushålla med elen, så vi inte tvingas till import. Vätgas kan vara ett alternativ. Om politiken litar på arbetsmark­nadens parter, kan partnerna tillsamman­s öka effektivit­eten på jobben. Riksdagen kan istället se till att få ordning på vården.

I kväll firar vi det nya årets möjlighete­r. Alla som vill kan inte göra det tillsamman­s. Men tillsamman­s kan vi förse Bohuslänin­gen, med goda nyheter 2021.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden