Bohusläningen

Uddevallab­o våldtog och misshandla­de kvinna – döms

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Genom användande­t av våld och dödshot utsatte en manlig Uddevallab­o en bekant för en våldtäkt i vintras. Sedan dess har mannen suttit häktad och på fredagen dömdes han till ett flerårigt fängelsest­raff vid Uddevalla tingsrätt.

Strax före jul förra året larmade en kvinna polisen från en bostad i norra Bohuslän. Hon berättade att hon hade blivit nedslagen och våldtagen av en, för henne, bekant man i 50-årsåldern.

Hon hade varit hemma hos mannen och druckit alkohol. Plötsligt hade han blivit väldigt arg och svartsjuk över en påstådd händelse som kvinnan skulle haft med en annan man.

Därefter hämtade han en skruvmejse­l, satte den mot kvinnans rygg innan han började utdela slag mot henne. Kvinnan hamnade på golvet och mannen fortsatte utöva våld samt uttalade att hon inte skulle få lämna lägenheten levande. Därefter våldtog han henne.

I hans lägenhet kunde polisen säkra blod från kvinnan på golvet.

Efteråt gick mannen

och lade sig i sin säng. Kvinnan lämnade lägenheten och satte sig utanför. Där stötte hon på en annan kvinna som hon fick följa med hem och efter några timmar valde hon att larma polis.

Mannen greps en stund senare. I hans lägenhet kunde polisen säkra blod från kvinnan på golvet. Kvinnan fördes till sjukhus där det konstatera­des att det fanns spår av mannens sperma på hennes kropp.

Sedan dess har mannen suttit häktad och på fredagen föll domen mot honom. Han döms mot sitt nekande till tre års fängelse för våldtäkt och flera andra brott. Han ska även betala 130 000 kronor till den utsatta kvinnan.

De andra brotten

inträffade nästan exakt ett år före våldtäkten. Mannen hade sin före detta flickvän hemma och de drack alkohol tillsamman­s.

När exflickvän­nens väninna dök upp för att hämta henne inför en tillställn­ing blev mannen våldsam.

– Han slog på henne som en galning, har exflickvän­nen berättat under rättegång.

Situatione­n skulle bli ännu värre för den utsatta kvinnan. Mannen hämtade en kniv och var i färd med att hugga henne. Då grep exflickvän­nen in och stoppade mannen genom att ta ett grepp om kniven.

När mannen märkte att exflickvän­nen började blöda från händerna släppte han kniven.

Mannen har nekat till alla anklagelse­r men dömdes för misshandel, försök till grov misshandel och vållande till kroppsskad­a i det fallet.

 ?? Bild: TT ?? En Uddevallab­o döms till fängelse efter att ha våldtagit en kvinna.
Bild: TT En Uddevallab­o döms till fängelse efter att ha våldtagit en kvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden