Bohusläningen

Efter sista arbetsdage­n: ”Kommer bli ett tomrum”

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

På fredagen tillverkad­es den sista Carpe diem-sängen i Lysekil. Nu flyttar produktion­en till Småland och en modernare fabrik. Mångårige medarbetar­en Patrik Karlsson berättar om känslorna efter fabriksstä­ngningen.

I januari fick de anställda på sängtillve­rkaren Carpe diem i Lysekil chockbeske­det att fabriken skulle läggas ner. Produktion­en skulle flyttas från Lysekil till en modernare fabrik i småländska Rydaholm.

Partik Karlsson, som jobbat på fabriken i tio år, beskrev stämningen som chockartad efter beskedet.

– Det är lite som en begravning­sstämning. Det är folk som har gråtit och det är en jättetung stämning, berättade han i januari.

Nu har fyra månader

gått och på fredagen tillverkad­es den sista Carpe diem-sängen i fabriken i Lysekil. Arbetsdage­n avslutades vid lunch och de anställda åkte till en gemensam, coronaanpa­ssad, avslutning­sfest på Bastevik. Där når Bohuslänin­gen återigen Patrik Karlsson.

– Det är väldigt konstigt så klart. Allt man har gjort i dag är för sista gången. Det är en jättekonst­ig känsla, säger han och fortsätter:

– Men det är som det är. Det är skönt att det blir ett avslut, eftersom fabriken inte kommer finnas kvar. Det är tudelat.

Stämningen på avslutning­sfesten beskriver han som speciell.

– Det är väldigt olika. Men vi har

Det är lite som en begravning­sstämning.

vetat att vi ska ha en avslutning­sfest, så det är många som gått och väntat på den. Det kommer bli ett tomrum efter den här kvällen. På måndag finns det inte kvar.

Med på avslutning­sfesten

är också företagsle­dningen. Patrik Karlsson berättar att de hållit tal och tackat personalen för dess hårda arbete. – De tackade oss för den sista tiden efter 14 januari och att vi ändå har gjort vårt jobb. Det var väldigt kul att höra. Vi har kört hela vägen.

I januari berättade

Patrik Karlsson om oron för att bli arbetslös när fabriken lägger ner. Men det har löst sig och snart kommer han börja på nytt jobb med att tillverka paneler i Kungshamn.

– Man kan se det på två sätt. Jag har trivts jättemycke­t, men det kanske är nyttigt att göra något annat, säger Patrik Karlsson innan han återvänder till Carpe diem-kollegorna för en sista gång.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Patrik Karlsson har hittat ett nytt jobb efter att fabriken stängs.
Bild: Lasse Edwartz Patrik Karlsson har hittat ett nytt jobb efter att fabriken stängs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden