Bohusläningen

Ny del ska göra Pilgrimsle­den mer populär

- Camilla Walldán camilla.walldan@ttela.se

I dag invigs en ny del av Pilgrimsle­den Göta älv

– den går mellan Lilla Edet och Lödöse.

– Det känns fantastisk­t skönt och roligt att ha den här etappseger­n på plats, säger Johan Norling, projektled­are på Västkustst­iftelsen.

Västkustst­iftelsen har tillsamman­s med berörda kommuner arbetat med att kvalitetss­äkra Pilgrimsle­den Göta älv i omgångar. Det senaste projektet startade 2018 och där ingick ledens väg genom Lilla Edet. Nu är den delen klar.

– Nu firar vi att vi knyter ihop sista etappen mellan Lödöse och Lilla Edet. I stället för att gå på asfalt, via 45:an, har vi dragit om leden från Göta och upp till Ryrsjön. Där är den nydragen. Och vi har vägmärkt leden, säger Johan Norling.

Han har projektlet­t

stora delar av arbetet med sträckan.

– Vi har gjort den mer attraktiv. Det är så man jobbar mycket i dag – man vill minska antalet meter på asfalt.

– Nu jobbar vi med att få ut vår historia som är kopplad till leden. Där kommer Lödöse museum in. Här finns stora möjlighete­r tack vare deras nya medeltidsu­tställning.

Planen var att ha invigninge­n tillsamman­s med museet. Men det satte corona stopp för. Nu inviger de var och en för sig.

– Vi inleder i Sankt Peders kyrka. Först får vi fin och stämningsf­ull musik med violin bland annat. Vi har möjlighet att både vara på kyrktrappa­n eller inomhus om vädret inte blir bra. Vi ska hålla det förhålland­evis kort.

Sedan blir det vandring i grupper. Den som vill kan välja att gå den längre sträckan, mellan Lödöse och Lilla Edet.

– Det är huvudnumre­t. Eller så går man lilla äventyret, till Spetalsber­gen och tar med sig matsäck och har en fin utsikt över älven.

En föranmälan måste göras till alla aktivitete­r, betonar Johan.

– Vi vill ha koll på att vi inte är fler än åtta per grupp.

På invigninge­n i dag kommer det inte klippas band.

– Nej, då knyter vi hop banden – vi knyter ihop våra etapper. Till hösten vill vi ha ett mer publikt arrangeman­g. Då klipper vi banden. Det blir större och mer storlaget.

Precis som under

medeltiden går pilgrimsst­räckorna än i dag från en kyrka till en annan. Men en del sträckor dras om, som i Lilla Edets kommun, när det moderna samhället kommer emellan.

– Det är en av de vanligaste frågorna vi får: Vandrar jag i historiens fotspår? Det skulle jag säga att man till största delen gör.

– Vissa sträckor kan man se att de har vandrat, upp på åsar gick de ofta. Och det är befäst att folk har tagit sig till Lödöse. Ofta mellan Lödöse och Skara och Lödöse och

Trondheim via Edsle skog. Lödöse är en av Sveriges främsta fyndorter av pilgrimsmä­rken.

Hur många uppskattar ni kommer gå på den här leden framöver?

– Det är svårt att säga. På sikt är förhoppnin­gen att besöksnäri­ngen kan gagnas av ett ökat antal vandrare. Men vi behöver inte bli lika ”upphaussad­e” som Santiago de Compostela.

– Det ska vara hållbart. Vad man vill, för både för invånare och besökare, är att tillgängli­ggöra det natur- och kulturarv som finns. Så folk får upp ögonen för nya platser.

Förr gick man en pilgrimsle­d om man till exempel ville göra bot för något. Finns något av det kvar i dag?

– Ja. Man kan titta på en etablerad led som Santiago de Compostela. Just det där att man kan gå en pilgrimsle­d – och det fyller ett tomrum kopplat till personlig utveckling.

– Man kanske har varit med om en skilsmässa eller något annat. Och går från en punkt till en annan – det blir både en inre och yttre resa. Den inre resan kanske är den viktigaste. Vandringen lämpar sin bra för egna tankar. Där har pilgrimsle­den en viktig roll.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Tidningen har tidigare följt med vandrare på leden. Här går de i ödsmål som ligger mellan Utby och Trollhätta­n.
Bild: Pasi Hakopuro Tidningen har tidigare följt med vandrare på leden. Här går de i ödsmål som ligger mellan Utby och Trollhätta­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden