Bohusläningen

Berg och Quaison i startelvan

- Henrik Skiöld/tt Anders Wallin/tt

Förbundska­ptenen Janne Andersson matchade Dejan Kulusevski och Alexander Isak som anfallspar på träningen. Men mot Finland börjar de på bänken.

Veteranen Marcus Berg och Robin Quaison spelar på topp. – Jag ser väldigt mycket fram emot den här matchen, säger förbundska­ptenen Janne Andersson.

Startelvan i landskampe­n mot Finland på Friends arena på lördag kväll:

Robin Olsen – Emil Krafth, Marcus Danielson, Joakim Nilsson, Pierre Bengtsson – Viktor Claesson, Mattias Svanberg, Sebastian Larsson, Emil Forsberg – Marcus Berg, Robin Quaison.

Andersson matchade elvan under träningen på Örebäcksva­llen i Båstad – mot en 3–5–2-uppställni­ng som såg ut så här:

Kristoffer Nordfeldt/karl Johan Johnsson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Ken Sema – Jens Cajuste, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Jordan Larsson – Alexander Isak, Dejan Kulusevski.

Intressant? Kulusevski på topp med Isak.

Frågan är vilka

växlar som ska dras av vilka som inleder mot Finland – och vilka som inte gör det.

– Jag ser mycket fram emot matchen och kommer att gå runt på folk och ge många chansen att spela. Det blir en ny elva nästa vecka. Många ska få chansen att visa upp sig, säger Janne Andersson.

Kulusevski påpekade tidigare i veckan på nytt att han helst spelar som anfallare i Anderssons 4–4–2-uppställni­ng.

– Jag har mycket mer frihet där,

Mot Finland spelar han på innermittf­ältet med Mattias Svanberg.

Men det hade lika väl kunnat vara med Kristoffer Olsson, Albin Ekdal eller Gustav Svensson – för Sebastian Larsson spelar det nämligen ingen roll.

– Jag känner mig trygg med mina lagkamrate­r.

Finland på lördagskvä­llen och Armenien den 5 juni. Det är Sveriges två förberedan­de matcher inför Em-slutspelet som inleds borta mot Spanien i Sevilla.

Landslaget­s huvudfokus är så klart Em-premiären mot Spanien den 14 juni.

Men någon tanke på att spela ihop en startelva finns inte, det säger Janne Andersson.

Förbundska­ptenen kommer i

stället använda träningsma­tcherna på Friends arena till att låta så många som möjligt få speltid och därtill chansen att visa upp sig inför uttagninge­n av Sveriges första startelva i Em-slutspelet.

Det är ett upplägg som för Sebastian och mindre att tänka på i försvarssp­elet. Som högerytter i 4–4–2 är det väldigt viktigt att man hjälper till bakåt hela tiden, hjälper högerbacke­n. Som anfallare får jag mer frihet att löpa och hitta mina egna ytor.

Kulusevski och

förbundska­ptenen pratar titt som tätt om hur den 21-årige Serie A-stjärnan ska komma bäst till sin rätt i landslaget, individuel­lt som kollektivt.

– Han har frågat förut och då har jag varit tydlig med att jag tror att jag passar bättre där (som anfallare) i ett 4– 4–2-system. Det tycker han också, tror jag. Han har sagt att jag kan spela på båda positioner­na. Så jag kommer nog få testa på båda

Larsson – kapten mot Finland och som i den matchen spelar innermittf­ältare tillsamman­s med Mattias Svanberg – inte har något problem med.

– Jag tror det är naturligt med den trupp vi har. Jag tror folk inser att vi har en konkurrens­situation och möjlighete­r att spela på olika sätt beroende på hur man ser en matchbild, säger han under den två. Sen väljer han var jag ska spela. Vi får se.

Trion Victor Nilsson Lindelöf (ledig efter Europa League-finalen), Pontus Jansson (spelar kvalfinal till Premier League) och Filip Helander (rehabilite­ringsträna­r) är inte tillgängli­ga för lördagens landskamp.

Just nu står Janne Andersson med enbart tre renodlade mittbackar. Det öppnar för Marcus Danielson och Joakim Nilsson mot Finland.

Nilsson går alltså

före Andreas Granqvist, trots att Bundesliga­proffset inte är med i Em-truppen utan kallades in för den här veckan.

Dessutom startar Pierre Bengtsson, som inte heller han ingår i Em-truppen, men är med just nu avslutande presskonfe­rensen för landslaget­s läger i Båstad.

35-åringen säger också

att det inte spelar någon roll med vem han spelar eller om han är en del av startelvan, eftersom han alltid förbereder sig enligt samma procedur som alltid och att den handlar om att han ska spela.

Och han känner heller inget specinär båda vänsterbac­karna – Ludwig Augustinss­on och Martin Olsson – saknas.

Sebastian Larsson spelar

sin 128:e landskamp – på nytt i rollen som lagkapten.

Efter landskampe­n mot Finland får spelare och ledare tre dagar ledigt för att sedan återsamlas i Stockholm på onsdag. Em-genrepet spelas mot Armenien på Friends arena lördag den 5 juni.

Veckan därpå ligger landslaget på läger i Göteborg.

Sverige spelar sin Em-premiär mot Spanien i Sevilla den 14 juni.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Robin Quaison får instruktio­ner av förbundska­ptenen Janne Andersson under träningen. Quaison startar på topp med Marcus Berg i kvällens landskamp mot Finland.
Bild: Anders Wiklund Robin Quaison får instruktio­ner av förbundska­ptenen Janne Andersson under träningen. Quaison startar på topp med Marcus Berg i kvällens landskamp mot Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden