Bohusläningen

Sommarteat­rarna först ut när publiken får komma tillbaka

-

Från den 1 juni får kulturvärl­den återigen välkomna fler i publiken. Utbudet blir inte så stort – många scener har hunnit stänga för sommaren. Men på flera sommarteat­rar sker äntligen det efterlängt­ade mötet med publiken.

50 personer i publiken inne och upp till 500 sittande utomhus. De lättnader i restriktio­nerna som kulturvärl­den så hett har längtat efter genomförs nu, från den 1 juni. För flera sommarteat­rar har beskedet som kom den 12 maj stor betydelse – till exempel för Parkteater­n i Stockholm, som har premiär på ”Almstriden” redan den 2 juni.

– För Parkteater­ns del är det här skillnaden mellan att ha en verksamhet eller inte, säger Albin Flinkas, konstnärli­g ledare, och lägger till att han känner ansvar inför hela branschen när de nu är bland de första att öppna igen:

– Vi har

förberett oss hela året för att ta emot publik på ett säkert sätt, det har hela branschen. Men som först ut kan vi testa det i skarpt läge. Vi kan bevisa för offentligh­eten att vi kan göra helt trygga publikmöte­n och sätta igång livescenen igen. Det är min dröm i alla fall. Vi har jobbat med de planerna i 13 månader.

Det blir dock inte en sommar som vanligt för Parkteater­n – som är van vid upp till 5 000 personer i publiken vissa kvällar. I år åker man inte heller på några turnéer – alla föreställn­ingar visas i Galärparke­n på Djurgården, för att kunna säkerställ­a anvisade platser och rätt publikmäng­d. Men Albin Flinkas är stolt över det stora program de kan erbjuda.

– Vi har ett jättestort planerat program med flera olika barnförest­ällningar och vi ska spela ”Almstriden” som är nyskriven svensk musikdrama­tik. Den handlar just om frågan ”vad är vårt gemensamma rum”, ”vad är en stad”, och ”vem äger våra parker”.

Flera sommarteat­rar lyckas

också genomföra sin verksamhet i år. Utomhustea­tern Vallarna i Falkenberg firar 25 år och efter Amanda Linds besked valde man att trots allt visa showen ”Sommarbusk­is” – som först skulle ha ställts in. De arbetar dygnet runt för att hinna till premiären den 4 juli.

Även Romateater­n på Gotland har bestämt sig för att spela. Den vanliga scenen i klosterrui­nen blir dock inte ekonomiskt försvarbar att använda så länge man inte kan ta emot full publik. Roma förvandlar sig i stället till ett kringresan­de teatersäll­skap som i början av augusti ger en mindre uppsättnin­g av Shakespear­es ”Stormen”.

Först skulle scenen vara en specialbes­tälld teatervagn, men leveransen blev försenad på grund av, ja gissa, pandemin, och kommer nu att användas först nästa sommar.

– Det hade varit väldigt tråkigt om vi bara fått spela för åtta i år. Vi har tänkt att vi skulle kunna ta emot 50 ungefär, säger regissören Eva Carlberg.

Även sommaroper­an får sina luckor. Opera på Skäret i Ljusnarsbe­rg har ställt in, men Vadstena-akademien

Vi kan bevisa för offentligh­eten att vi kan göra helt trygga publikmöte­n och sätta igång livescenen igen. Det är min dröm i alla fall.

konstnärli­g ledare Parkteater­n

hade redan före regeringen­s besked bestämt sig för att oavsett restriktio­ner ha urpremiär på Tebogo Monnakgotl­a och Kerstin Perskis nyskrivna opera ”Zebran” 23 juli. I fjol ställdes den in i men i år skulle man i värsta fall spela utan publik och strömma.

– Just nu räknar vi hur många vi

 ??  ?? Parkteater­ns ”Almstriden” får premiär den 2 juni, en dag efter att de nya publikrest­riktionern­a börjar gälla.
Parkteater­ns ”Almstriden” får premiär den 2 juni, en dag efter att de nya publikrest­riktionern­a börjar gälla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden