Bohusläningen

Gunilla Håkansson:

-

Allvarliga fel som begås, i detta fall diskrimine­ring på grund av hudfärg, medvetet eller omedvetet ska inte ett rättssamhä­lle acceptera.

Iveckan som gick kom en oerhört viktig dom i tingsrätte­n, där Västra Götalandsr­egionen fälldes för att ha diskrimine­rat en 30-årig man på grund av etnicitet. Det var ambulanspe­rsonalen som i journalen skrev att mannan låg på golvet och ”spelade medvetslös” och att det handlade om en ”kulturell svimning”. I själva verket hade han drabbats av en kraftig hjärnblödn­ing. Han nedpriorit­erades på grund av denna bedömning och fick svåra hjärnskado­r och dog två år senare.

Innan den aktuella dagen den 19 november, 2017, hade mannen, en läkare i 30-årsåldern, skadat nacke och skuldra vid en fotbollsma­tch med en huvudvärk som förvärrats under dygnet. Ambulanspe­rsonalen ska inte ha uppfattat något som tydde på hjärnblödn­ing utan menade att mannen spelade symptomen. Göteborgs tingsrätt slog fast i sitt beslut att Sahlgrensk­a gjort sig skyldig till diskrimine­ring då rätt diagnos och vårdinsats­er fördröjdes på grund av mannens etniska tillhörigh­et. Änkan uttryckte en enorm lättnad när domen kom.

Jag är också enormt lättad. Allvarliga fel som begås, i detta fall diskrimine­ring på grund av hudfärg, medvetet eller omedvetet ska inte ett rättssamhä­lle acceptera. Jag hoppas att fallet ökar medvetenhe­ten hos inte bara de som jobbar med ge vård utan hos alla – för som tingsrätte­n anmärkte i domen var diskrimine­ringen troligtvis inte medveten. Det var inga uttalade rasister som tog de här besluten. De togs inte för att medvetet skada mannen, utan det handlade om fördomar om något som man uppfattade som en annan kultur.

” Vilka människor dömer du omedvetet, eller är du helt fördomsfri?

Det är dags att inventera våra egna automatisk­a tankar och försöka bli medveten om hur de går när vi ser en människa med ett annat etniskt ursprung än oss själva. Och självklart är det inte bara etnicitet man behöver försöka aktivt utmana sina egna tankar om. Lagen säger att vi inte får diskrimine­ra på grund av kön, könsöversk­ridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörigh­et, religion eller annan trosuppfat­tning, funktionsn­edsättning, sexuell läggning eller ålder. Men listan av vad som triggar i gång nedvärdera­nde tankar hos den enskilda kan vara betydligt längre. Klädsel, utseende, vikt, eller uttalad grupptillh­örighet som kan handla om nästan vad som helst: musiksmak, motorintre­sse eller politisk inriktning för att nämna några exempel. Vilka människor dömer du omedvetet, eller är du helt fördomsfri?

Domen mot Sahlgrensk­a gjorde klart att i en demokrati är alla lika värda. Alla måste bidra för att det ska bli så i praktiken.

 ??  ??
 ??  ?? Gunilla Håkansson
gunhak@ bohuslanin­gen.se 0522-99183
Gunilla Håkansson gunhak@ bohuslanin­gen.se 0522-99183

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden