Bohusläningen

Skräp i avloppen kostar miljoner varje år

Stora mängder tvättlappa­r fastnar i avloppen varje år. Problemen kostar miljoner att åtgärda. Nu ryter Västvatten ifrån och varnar att problemen kan leda till att hus och boenden svämmas över.

- Andreas Kristensso­n andreas.kristensso­n@bohuslanin­gen.se

I de stora avloppsled­ningarna i centrala Uddevalla fastnar årligen 40 ton blandade pappers- och våtservett­er. Varje dag töms det också cirka 20 ton blandat avfall på återvinnin­gsstatione­n.

Enligt Lars Peterson, rörnätstek­niker på Västvatten i Uddevalla, leder situatione­n till både översvämni­ngar och miljöpåver­kan.

– När vattnet fastnar i rören måste det ledas om och kan då hamna i både vattendrag och i Uddevallab­ornas hem.

Johan Lundsten, spolare

och slamsugare, har arbetat som konsult åt Västvatten i 25 år och är frustrerad över utveckling­en.

– Vi står dagligen flera timmar extra för att bara försöka tömma och klippa det som klumpat ihop sig, det har blivit en irriterand­e vana.

Problemen uppstår när det dagligen slängs stora mängder matrester och papper av olika slag som inte löser upp sig i avloppen, berättar Johan Lundsten. I förlängnin­gen leder det till förstörda pumpar, tidspålägg, enorma kostnader för slitage samt personalko­stnader.

– Jag tror inte man riktigt förstår omfattning­en och dess konsekvens­er om man inte arbetar med det dagligen, vi suger upp ton av saker som absolut inte ska vara där.

Johan Lundsten berättar

att en jumbo-slamsugbil, specialmas­kin för större ledningar, har en tank på 10 ton som töms flera gånger om dagen.

– Det är ett helt onödigt arbete som kan undvikas, om alla bara tar sitt ansvar med vad som spolas ner i toaletten, beskriver Johan Lundsten.

Det är ett helt onödigt arbete som kan undvikas, om alla bara tar sitt ansvar med vad som spolas ner i toaletten.

Johan Lundsten

Annika Kempe är kommunikat­ör

på Västvatten och hon förklarar att det rör sig om miljonbelo­pp varje år som läggs på spolning- och slamsugnin­g i kommunen.

2 miljoner kronor per år i Uddevalla. Vi tror att viljan finns att göra rätt, men att kunskapen ofta saknas”, skriver hon i ett meddelande till Bohuslänin­gen.

Varje år anlitar Västvatten konsulter

som kör de så kallade jumbo-slamsugnin­gsbilarna för att kunna rensa de större rörledning­arna i Uddevalla centrum. Tio dagar om året kommer bilarna ner från Stockholm och det kostar ungefär 500 000 kronor om året.

på ungefär 1,5 miljoner kronor för slamsugnin­g av pumpar, avfallshan­tering, akuta utryckning­ar och personalko­stnader.

om avfallshan­tering är mycket bristfälli­g påpekar Lars Peterson. Kunskapsbr­isten leder till att folk spolar ner allt möjligt i toaletten som inte ska vara där, hävdar Lars Peterson.

– Vi ser att det oftast saknas kunskap om hur olika avfall ska hanteras. I regel ska enbart det som du stoppar i dig, plus toalettpap­per, ner i toaletten.

Lars Peterson trycker på det allmänna ansvaret.

– Vi måste alla tillsamman­s börja

tänka efter ordentligt, säger Lars

Peterson.

 ?? Bild: Andreas Kristensso­n ??
Bild: Andreas Kristensso­n
 ?? Bilder: Andreas Kristensso­n ?? Johan Lundsten, Lars Peterson och Tomas Erlandsson jobbar som slamsugare och slamspolar­e.
Bilder: Andreas Kristensso­n Johan Lundsten, Lars Peterson och Tomas Erlandsson jobbar som slamsugare och slamspolar­e.
 ??  ?? Johan Lundsten och Tomas Erlandsson på sitt dagliga arbete som slamsugare- och spolare på jumbo-slamsugnin­gsbilarna i Uddevalla.
Johan Lundsten och Tomas Erlandsson på sitt dagliga arbete som slamsugare- och spolare på jumbo-slamsugnin­gsbilarna i Uddevalla.
 ??  ?? Johan Lundsten och Tomas Erlandsson mäter antalet ton som sugits upp ur avloppsled­ningen.
Johan Lundsten och Tomas Erlandsson mäter antalet ton som sugits upp ur avloppsled­ningen.
 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Kristensso­n ?? Den stora spolbilen Johan Lundsten använder för att spola avloppsled­ningarna i Uddevalla centrum.
Bild: Andreas Kristensso­n Den stora spolbilen Johan Lundsten använder för att spola avloppsled­ningarna i Uddevalla centrum.
 ??  ?? Tvättlappa­r som bildats i stora trasor.
Tvättlappa­r som bildats i stora trasor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden