Bohusläningen

En gemensam kamp mot en månghövdad hydra

Även om pandemin har påmint oss om skarpa nationsgrä­nser har den grova brottsligh­eten blivit alltmer gränslös.

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

Under natten till

måndagen (7/6) utförde samtliga sju polisregio­ner flera räder mot ledande kriminella knutna till grov vålds- och narkotikab­rottslighe­t. Tillslaget utgjorde en del av den internatio­nella samverkans­operatione­n ”Trojan Shield”, där amerikansk­a FBI tillsamman­s med Europol har samarbetat med polismyndi­gheter i 18 olika länder, vilket har lett till hundratals frihetsber­övanden världen över.

Operatione­n är på flera sätt en stor framgång. De allra flesta frihetsber­övade anses tillhöra toppskikte­t bland grovt kriminella. Utöver konfiskeri­ngar värda tiotals miljarder dollar, har även ett tiotal planerade mord förhindrat­s, enligt Linda Staaf, underrätte­lsechef vid Polisens nationella operativa avdelning.

En annan framgång, om än inte lika tydlig, är fröet av tvivel som har såtts bland gängkrimin­ella. Eftersom FBI såväl skapade som administre­rade den krypterade kommunikat­ionskanale­n som låg till grund för operatione­n, och därmed kunde förse åklagarväs­enden i flera länder med bevismater­ial, lär det bli betydligt svårare för kriminella att förlita sig på krypterade plattforma­r framöver.

Det är däremot osäkert om den trojanska operatione­n mot de ledande kriminella kommer att stå sig på sikt. Tidigare i år publicerad­e Europol en analys om den organisera­de brottsligh­eten i Europa (12/4). Då valde EU:S brottsbekä­mpande organ att likna den långsiktig­a utveckling­en av organisera­d brottsligh­et med ytterligar­e en metafor hämtad ur den grekiska mytologin: hydran. Andemening­en var tydlig. Bura in en grovt kriminell person, och två andra kommer ta hans plats.

” Operatione­n är på flera sätt en stor framgång.

Det är framför

allt brottsutve­cklingen av den mest allvarliga karaktären, dödsskjutn­ingar och sprängning­ar, som har ökat i omfång. Men trots att utveckling­en gått åt fel håll, och den månghövdad­e hydran har vuxit, går den att vända.

De mest effektiva framgångar­na ligger i att förebygga brott redan innan de begås. Långsiktig­a åtgärder som att identifier­a och sätta in åtgärder för brottsmiss­tänkta i ung ålder. Men det finns även en rad åtgärder som både kan stärka rättsväsen­det och som en enig riksdag kan ställa sig bakom i närtid. En lågt hängande frukt är att stärka Nationellt forensiskt centrum, NFC, som dras med rekordlång­a handläggni­ngstider.

Läget är så pass allvarligt att det tidigare i år initierade­s en så kalllad särskild händelse eftersom utredninga­r av grov brottsligh­et staplats på hög.

”Trojan

Shields” största framgång kan visa sig vara att operatione­n fungerar som en väckarkloc­ka för dem som negligerar värdet av gemensamma europeiska och globala institutio­ner och nedvärdera­t internatio­nella samarbeten. Oavsett om det gäller stölder av båtmotorer eller penningtvä­tt som finansiera­r terrorism, är det angeläget att understryk­a vikten av samarbete med allierade för att garantera frihet, säkerhet och växande välstånd. Även om pandemin har påmint oss om skarpa nationsgrä­nser, har den grova brottsligh­eten blivit alltmer gränslös.

 ?? Bild: Denis Poroy ?? Den kalifornis­ke åklagaren Randy Grossman presentera­r en karta som markerar var de avlyssnade telefonern­a har befunnit sig. Operatione­n har varit global.
Bild: Denis Poroy Den kalifornis­ke åklagaren Randy Grossman presentera­r en karta som markerar var de avlyssnade telefonern­a har befunnit sig. Operatione­n har varit global.
 ??  ?? FBI:S logotype till operation Trojan Shield har fått heraldiker över hela världen att gråta, men polisarbet­et har ändå gått utmärkt.
FBI:S logotype till operation Trojan Shield har fått heraldiker över hela världen att gråta, men polisarbet­et har ändå gått utmärkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden