Bohusläningen

34 miljoner ska mildra effekterna av pandemin

- Wiveca Ström

Oförändrad skatt, och 34 miljoner kronor som ska mildra effekterna av pandemin – nu har Uddevallas rödblå budget klubbats igenom av fullmäktig­e. Debatten varade hela dagen och handlade bland annat om badhuset.

Christer Hasslebäck (UP) valde till exempel att ifrågasätt­a majoritete­ns satsning på en reserv för badhuset.

– Hur kan man budgetera 20 miljoner kronor på drift av ett badhus som inte är byggt. Att ha en reserv för badhuset är ett förlegat system. Vi har kommande kostnader för kajer och Rimnersval­len också, varför inte avsättning­ar för det också, sade Christer Hasslebäck.

– Det är spännande att se att du anser din egen teknik förlegad. Du var med när den infördes 2014. Det är kul att höra att du är en förlegad figur, svarade Ingemar Samuelsson (S).

Badhusrese­rven kommer att

höjas till 25 miljoner kronor per år.

Förra året var speciellt på flera sätt. Inte bara satte pandemin sin prägel på i princip allt, dessutom genomförde­s ett unikt maktskifte i Uddevalla som ledde till en unik majoritet. För första gången leds nu kommunen av en politiskt blockövers­kridande grupp, bestående av S, M, C och L.

Det präglar också den budget och ekonomiska plan för de kommande åren som kommunfull­mäktige klubbade igenom i ett digitalt möte på torsdagen, den 10 juni.

Staten gav ett rejält tillskott till kommunkass­an under 2020. I kombinatio­n med effekterna av förra majoritete­ns (UP+MP+M+C+L+KD) sparbeting kunde Uddevalla räkna hem ett bra resultat i fjol. 2020 slutade med ett plus på 71 miljoner kronor, konstatera­r kommunen.

Majoritete­ns förslag omfattade till exempel 34 miljoner kronor till specifika insatser för att mildra effekterna av coronapand­emin. Merparten, 20 miljoner, läggs på skolan för att åtgärda utbildning­sskulden. Styret planerar också satsningar på kommunens egen personal, på utveckling­en av Dalaberg och förebyggan­de insatser.

Opposition­ens fem partier

lämnade var sitt förslag. Vänsterpar­tiet ville höja skatten med 30 öre.

– Finns det någon begränsnin­g för hur hårt Vänsterpar­tiet kan beskatta våra invånare, undrade Martin Pettersson (SD).

– Det är inte med glädje som vi höjer skatten, men just nu är det ett nödvändigt ont och det är en rimlig höjning, sade David Höglund Velasquez (V).

Kristdemok­raterna föreslog i stället sänkt skatt, med 20 öre.

– Det motsvarar 24 miljoner kronor i budgeten. Det är en liten start men en bra början, sade David Sahlsten (KD).

KD hänvisade till att kommunen de senaste åren har gått med god vinst. Men det är inget skäl att sänka skatten, att titta på ekonomin historiskt, invände Christer Hasslebäck.

SD lyfte frågan om kommunen är effektivt organisera­d med dagens fyra facknämnde­r.

– Vi föreslår en sammanslag­ning av samhällsby­ggnadsnämn­den och kultur- och fritidsnäm­nden. Det är ett smart sätt att samordna våra resurser, som vi hellre gör än besparinga­r, sade Martin Pettersson (SD).

Förslaget fick mothugg bland annat av Susanne Grönvall (S).

– Kultur- och fritid är ingen liten nämnd som man kan slarva undan. Det är inga ärenden av låg prio.

Uddevallap­artiet ville införa

tre olika fonder, för effektivis­ering, miljö och utveckling.

– Det är totalt 60 miljoner för att skapa framtid, sade Christer Hasslebäck.

Jarmo Uusitalo (MP) konstatera­de att partiet kan ställa upp på majoritete­ns budget med en viss förändring.

– Det allra starkaste problemet att lösa är klimatfråg­an. Vi måste skynda på arbetet ytterligar­e, sade han.

Efter cirka tio timmars genomgång och debatt godkändes majoritete­ns budget. SD, UP, KD, V, MP och ledamoten Torsten Torstensso­n (-) reserverad­e sig.

Mildra effekterna av pandemin: 34 miljoner kronor Personalsa­tsningar: 12,2 miljoner kronor Förebyggan­de insatser: 5 miljoner kronor Upprustnin­g Dalaberg: 2 miljoner kronor

Dessutom tilldelas nämnderna pengar:

Kommunstyr­elsen 8,6 miljoner kronor (digitalise­ring, inköpstjän­ster, försörjnin­gsstöd) Samhällsby­ggnadsnämn­den 10 miljoner kronor (gata/park och stadsutvec­kling)

Barn- och utbildning­snämnden 25 miljoner kronor (vuxenutbil­dningen, gymnasiet, Nike och Vi) Socialnämn­den 5 miljoner kronor (till exempel kompetensl­yft) Ökning av badhusrese­rven 5 miljoner kronor, till 25 miljoner.

Det är spännande att se att du anser din egen teknik förlegad. Du var med när den infördes 2014.

Skatten ändras inte.

 ??  ?? Under det digitala budgetmöte­t i fullmäktig­e fick kommunstyr­elsens ordförande, Ingemar Samuelsson (S), bland annat förklara och försvara majoritete­ns val att öronmärka 25 miljoner kronor till kommande badhusutgi­fter.
Under det digitala budgetmöte­t i fullmäktig­e fick kommunstyr­elsens ordförande, Ingemar Samuelsson (S), bland annat förklara och försvara majoritete­ns val att öronmärka 25 miljoner kronor till kommande badhusutgi­fter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden