Bohusläningen

Tobias lyckades fånga solförmörk­elsen på bild

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Det var knappt att den syntes. Men när solen kikade fram bakom molntäcket var Tobias Åberg från Ljungskile framme med kameran – och fångade den partiella solförmörk­elsen på bild.

På torsdagen passerade månen mellan solen och jorden och skapade en partiell solförmörk­else. Tyvärr var solförmörk­elsen inte särskilt synlig, som bäst kunde man se den från Kanada, nordöstra USA och över Nordatlant­en.

Oddsen på att se förmörkels­en försämrade­s ytterligar­e av molntäcket som låg över Bohuslän på torsdagen.

Men det hindrade inte Tobias Åberg från Ljungskile. Han gav sig ut med systemkame­ra, teleobjekt­iv och dubbla extendrar – och lyckades fånga solförmörk­elsen på bild.

– Det var rätt så mulet, och det är det fortfarand­e. Men det blev ett ganska mjukt ljus och det är lättare att hantera. Man ska vara försiktig när man riktar en kamera mot solen annars, det blir väldigt höga temperatur­er, säger han.

– Det är häftigt att se genom kameran. Det blir ju förstorat och det är häftigt att se hur tydligt delar av solen var skymd.

Det är häftigt att se genom kameran. Det blir ju förstorat och det är häftigt att se hur tydligt delar av solen var skymd.

Åberg har många

gånger uppmärksam­mats tack vare sina spektakulä­ra bilder på naturfenom­en. 2016 fångade han norrsken på bild, 2018 väntade han i ett halvår på att få den perfekta bilden på när månen går upp vid Uddevallab­ron och 2019 tog han bild på den blodröda supermånen.

– Norrskenet är kanske det häftigaste, det blir som ett skådespel. Jag har fotat från Ljungskile och där är det sällan så starkt. I den bästa av världar blir det bra, men oftast ser man ju ingenting eftersom vi är så långt från polcirkeln, säger han.

Det här är

dock inte första gången han försöker fotografer­a solförmörk­elser. Han minns tillbaka på en gång för mellan tio och 15 år sedan.

– Då hade jag tre lager med solglasögo­n framför linsen för att få det tillräckli­gt mörkt, säger han och skrattar.

– Men nu hade jag lite bättre utrustning, och så var det moln.

 ?? Bild: Tobias Åberg ?? På torsdagen lyckades Tobias Åberg få bild på den partiella solförmörk­elsen.
Bild: Tobias Åberg På torsdagen lyckades Tobias Åberg få bild på den partiella solförmörk­elsen.
 ?? Bild: Privat ?? Tobias Åberg är en van fotograf av spektakulä­ra naturfenom­en.
Bild: Privat Tobias Åberg är en van fotograf av spektakulä­ra naturfenom­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden