Bohusläningen

Marielle Peterson: Palestinaf­laggan får min stress att blekna

-

Nu är det sommar och semestern närmar sig. Som vanligt stressar vi tjänsteman­namännisko­r över allt som ska vara klart inför ledigheten. Själv har jag gått igenom to-do-listan fram- och baklänges och tänkt in ytterligar­e vab-dagar och omöjliga jobbsituat­ioner. Har inte fått till en enda semesterpl­an än och våndas lite över det. Bilen krånglar och dyrt blir det. Kommer barnen bli besvikna? Det är svårt att vara tillräckli­g både hemma och i jobbet. Fem barn och ett hushåll ÄR ett heltidsjob­b för en ensamståen­de. Inte minst i sommarlovs­tider när det ska ätas tre mål mat hemma om dagen och planeras aktivitete­r – medan en själv jobbar och inte direkt har släkten runt hörnet.

– Kan vi åka till stranden imorgon mamma?

– Mmm. Gillar du att vara där?

– Det är min favoritpla­ts. Där finns roliga träd, havet och det är varmt i sanden och det finns stora stenar och alla är glada där …

Det är en femårings mått på lycka. Hon kräver inte mycket. Inte fyraåringe­n heller. De stora nöjer sig faktiskt också med denna plats rätt länge. Att åka till stranden i Uddevalla är lätt när en har bil – om än defekt. Vi åker ner till Kungstorge­t och köper med oss färdiga fatayer och ayran från Falafel King. Genvägar är ensamma mammans bästa vän.

Lite längre ner på gatan ligger Phonet där en kan köpa mobilskal och få sina spräckta telefoner lagade. Jag har lagat två datorer och en mobil där tidigare. Fler lagningar lär det bli. Jag kilar in och köper skal till sonens nya mobil. En vän fyller år och därför svänger jag till Wards konditori vid Kilbäcksga­tan och hämtar en förbeställ­d och rykande färsk knafeh. Knafeh är ett krispigt degtäcke möter smält ost som dränks i blommig honungssoc­kerlag och toppas med smulig pistage. Himmelskt gott och perfekt gå-bortpresen­t! Vi droppar av den på väg till vår hemliga playa del skogsglänt­a.

Min vän blir så klart glad över den snabba påhälsning­en, men kanske ännu gladare över att mina småttingar följt med för att gratulera. Barnen förstår och pratar arabiska, eftersom deras pappa är syrier. Min vän sjunger ”ouladem harem yoya”, en palestinsk barnvisa, medan hon svingar barnen fram och tillbaka. De skrattar så de sätter knafehn i halsen. Hon är uppvuxen i Syrien, men ursprungli­gen från Gaza. Företagarn­a som driver Falafel King, Wards konditori respektive Phonet är också palestinie­r, från Syrien.

Det är 2021 och Palestina ligger inte längre bort än ett ärende till stan eller en dörrknackn­ing hos grannen. Om bombningar­na i Gaza känns ”långt borta” beror det bara på att den sociala kretsen är snäv. När så många svenska medborgare har sina släktingar kvar inspärrade i området i Gaza har Palestinaf­rågan på riktigt blivit en Uddevallaf­råga och en svensk angelägenh­et. Inte bara politiskt, utan nu är frågan en del av vårt kollektiva medvetande.

”Det råder akut brist på både vatten och mat, sa Helena Lindholm, professor i freds- och utveckling­sforskning vid Göteborgs universite­t, för ett par veckor sedan. ”Situatione­n är katastrofa­l!”. Sedan 2007 har två miljoner människor suttit inspärrade i ett område som är ungefär fyra mil långt och en mil brett. En landremsa mindre än Uddevallas. Den israeliska försvarsst­yrkan (IDF) använder här en strategi som kallas ”roof knocking” innan de anfaller ett civilt område. En 13 minuter lång film av Sina Salimi heter just ”Roof Knocking” och skildrar detta fenomen: IDF ringer då och meddelar att en har tio minuter på sig att lämna huset innan bomberna slår ner. Alla hinner inte fly. På ett par månader har över 60 barn dött i raiderna. Två miljoner Gazabor har ingenstans att fly.

Min jobb- och vardagsstr­ess bleknar var gång jag ser en Palestinaf­lagga eller möter en vän med palestinsk bakgrund. Känner stor ödmjukhet och tacksamhet över att kunna ta bilen till stranden, träden, stenarna och havet och njuta av en fatayer i solen mitt i Uddevalla med mina barn.

Det är en ynnest!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden