Bohusläningen

Appelgren tillbaka på planen – drömmen om Os-plats lever

- Christer Lindgren cl@bohuslanin­gen.se

Väntan har varit lång och längtan mycket stor men nu har landslagsm­ålvakten Mikael Appelgren från Uddevalla tagit klivet ut på handbollsp­lanen igen. Ett drygt år av skador, covidsmitt­a och stora operatione­r är snart historia. – Jag ser ljuset i slutet av tunneln, säger han till Bohuslänin­gen.

Egentligen var det bara en tidsfråga innan kroppen skulle säga ifrån efter många års stenhårt tränande och matchande – men ”Äpplets” 2020 blev ett sportsligt skitår utan motstycke.

Ett motigt hemma-em följdes av turbulens och tränarbyte i klubblaget, covidsmitt­a och en fingeroper­ation.

När han återställd siktade på ett Os-kval flyttades kvalspelet fram och under uppladdnin­gen inför den nya ligasäsong­en skadades en sena i hans ena axel så illa att det krävdes en omfattande operation.

Väl medveten om att han skulle vara borta en längre tid passade han på att operera ett krånglande knä och hamnade i december i rullstol.

När kamraterna i landslaget i januari tog Vm-silver, och fick revansch för Em-floppen ett år tidigare, fick han själv sitta framför tv:n hemma i Uddevalla.

– Jag hade en naiv tro att jag skulle kunna vara tillbaka i april-maj, men jag har fått lära mig att jag inte är odödlig och istället måste lyssna på kroppen istället för att bara köra.

Innan han lämnade Uddevalla under våren hade han kastat både rullstol och kryckor. Sedan dess har det gått undan med rehabilite­ringen och svårighete­n har varit att inte ha för bråttom.

– Det har både fysiskt och psykiskt varit en emotionell resa med toppar och dalar. Två steg fram och ett tillbaka, säger han och beskriver ett gasande och bromsande för att utmana sig själv, men ändå inte köra för hårt och därmed riskera nya skador.

– Man lär ju också känna sig själv på ett nytt sätt genom en tillvaro med skador, smitta och lockdowns så i slutändan så har det ändå fört med sig något positivt och viktiga erfarenhet­er. Även om jag inte är helt framme så ser jag ändå ljuset i tunneln. Jag har ju gjort detta för att ge kroppen en viktig om än påtvingad paus, förlänga min karriär och kunna vara så skadefri och motiverad som möjligt.

På plats med sitt lag i Tyskland gick ”Äpplets” återtåg in i en ny fas.

– Det har varit speciellt att kunna göra saker igen efter fyra månaders rehab hemma i Sverige. Så efterhand har styrketrän­ing och olika former av reaktions- och rörelseträ­ning tillkommit i stegrande takt. Allt för att stärka helheten.

Tidigare i veckan fick han ställa sig i målet och testa att stoppa skott från lagkamrate­rna i tyska ligaklubbe­n Rhein-neckar Löwen igen.

Det som tidigare varit vardag var nu ett mycket speciellt ögonblick.

– Det var en sorts skräckblan­dad förtjusnin­g. Skulle axeln, det största frågeteckn­et, hålla? Efteråt var det bara euforiskt, ett riktigt hallelujah-moment.

Knät, som han tidsmässig­t ligger lite mer efter med, håller också, men det är också en kamp mot klockan. Målet han satt upp är att kunna slå sig in i den svenska landslagst­ruppen till OS där han av landslagsl­edningen får hjälp och står under noggrann observatio­n.

– Det är inte så lång tid kvar och det gäller ju att komma in i matchspele­t och prestera i de olika momenten.

Planen är att göra comeback i det tyska ligaspelet under de tre sista omgångarna i slutet av juni.

– Det känns realistisk­t och jag är redo, men behöver de kommande veckorna för att träna fullt utan bakslag. Jag kommer att stressa långsamt, men det finns några härliga matcher att se fram emot – och att få spela inför publik igen, säger han. Han är efterlängt­ad. Rhein-neckar Löwen, ett topplag i världens bästa liga under många år, har haft det tungt år med flera tränarbyte­n och skador, inte minst på ”Äpplet” och hans mångåriga målvaktsko­llega där och i landslaget, Andreas Palicka.

– Både jag och Palicka ser fram emot att få hitta tillbaka till det samarbete vi haft under flera år och som vi ska fortsätta ha. Det är också något jag saknat mycket.

Det har varit speciellt att kunna göra saker igen efter fyra månaders rehab hemma i Sverige

Mikael Appelgren

Just nu ligger laget fyra utan större chans att avancera, men det finns platser till de olika europeiska cupspelen så pressen är hög.

– Med de spelare och ambitioner vi har bör vi kunna prestera bättre än vi gjort det senaste.

 ??  ??
 ?? Bild: Suvad Mrkonjic ?? Mikael Appelgren närmar sig comeback efter sitt tuffa 2020.
Bild: Suvad Mrkonjic Mikael Appelgren närmar sig comeback efter sitt tuffa 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden