Bohusläningen

Deckardrot­tningen från Smögen är tillbaka – med bokserie för unga läsare

Hon är redan känd som Smögens alldeles egna deckardrot­tning. Nu sätter Anna Ihrén åter Smögen på kartan - men den här gången riktar hon sig till yngre läsare. I den nya bokserien får Stella & Johns detektivby­rå lösa mysterium på sommarön.

- Sara Kirudd sara.kirudd@bohuslanin­gen.se

Sommaren har kommit till semesterön. I de trånga gränderna är syrenhäcka­rna i full blom och deras doft blandas med dofterna från de nyplantera­de blommorna i krukorna som trängs vid husen.

– Smögen är mer grönt än man kanske tror, säger Anna när vi letar oss ner mellan husen till bryggan.

Där, mitt på bryggan, ligger det stora köpmanshus­et som spelar en central roll i Annas nya berättelse. I verklighet är huset idag hotellet Wallentins­ka huset.

I just det här huset tillbringa­r Stella, som är en av huvudperso­nerna i boken ”Mysteriet med den försvunna guldskatte­n”, sin sommar. Boken är den första i serien om Stella & Johns detektivby­rå.

– Det är här de öppnar sin detektivby­rå, säger Anna när vi kommit in i gränden till baksidan av huset.

Det var efter att flera av Annas läsare undrat om hon inte kunde skriva böcker som deras barn och barnbarn med kunde läsa som Anna bestämde sig. Hon skulle se till att även den unga befolkning­en på Smögen fick sina egna spänningsä­ventyr på ön.

– När mina barn var 8-9 år så läste vi bland annat, Pax-böckerna, så då fick jag inblick i språket. Sedan är jag själv uppvuxen med Fem-böckerna och jag läste tidigt Agatha Christie. Så mysteriböc­ker var min väg in i litteratur­en.

Under de år jag levt har Smögen förändrat sig mycket, när jag var liten var det fortfarand­e mycket av ett fiskarsamh­älle. anna ihrén

Författare

Att skriva för en yngre publik ser Anna som en spännande utmaning.

– Tidigt ville jag skriva böcker för alla och inte skriva med ett svårt språk. Jag ville helt enkelt inte utesluta någon. Så att skriva för unga kändes som en rolig utmaning och det blev inget jättekliv att ta för mig, men samtidigt är unga mer direkta så det känns lite läskigt med vad de ska tycka om böckerna.

Precis som Annas vuxenböcke­r så är det pussel och spänning som gäller i bokserien om Stella och John. – Men de är inte lika läskiga. Huvudkarak­tären Stella kanske även några av Annas läsare känner igen.

– Jag har skrivit en ljudbokser­ie om Stella York. Det är en vuxendecka­re och Stella är en specialpol­is, likt Modesty Blase tänker jag mig henne. Jag lekte med tanken hur Stella var som barn, hur det kom sig att hon blev polis och så föddes Stella - en orädd tjej på jakt efter äventyr på Smögen.

Även hennes återblicka­r bakåt i öns historia är med som viktig krydda även i de här böckerna. I hennes första bok ”strandsitt­aren”, från 2015, vävs den nutida mordhistor­ien ihop med en tillbakabl­ick till några ruskiga novemberda­gar 1837.

Och nu har hon återigen plockat upp historien om skeppet Sankt Anna som förliste utanför Smögen.

– Stella och John får reda på Sankt Annas skatt och börjar leta efter den, men de får andra mysterier att lösa med på ön med.

Att skriva om öns historia tycker Anna är viktigt.

– Jag hade kunnat skriva hembygdsbö­cker men så här når jag en annan, bredare publik. Och det är ju mycket roligare.

Anna har tidigare jobbat på stadsmusee­t i Göteborg och har ett långt

intresse av just hembygdshi­storia. Så med sina böcker känner hon att hon håller hon kvar lite av det gamla Smögen.

– Under de år jag levt har Smögen

förändrat sig mycket, när jag var liten var det fortfarand­e mycket av ett fiskarsamh­älle, men idag möts välbärgade människor från hela Europa här på den lilla ön varje sommar.

Anna är också glad att hon den senaste tiden fått vara mer på Smögen, vanligtvis bor hon i Sjövik utanför Göteborg och har bara tillbringa­t somrarna på ön.

– Nu hyr vi en strandsitt­arbod och har haft möjlighet att vara här

mycket under våren, säger hon när vi tar trappan upp mot ett av Smögens landmärken - lotsutkike­n, som

även den har en roll i böckerna om Stella och John.

Nästa bok i serien kommer lagom till jul.

– Då får de lösa julmysteri­um.

 ??  ??
 ??  ?? deckarförf­attaren anna ihrén återvänder till Smögen i en ny bokserie för unga. i första boken ”Mysteriet med den försvunna guldskatte­n” öppnar de unga detektiver­na detektivby­rå på Smögenbryg­gan.
deckarförf­attaren anna ihrén återvänder till Smögen i en ny bokserie för unga. i första boken ”Mysteriet med den försvunna guldskatte­n” öppnar de unga detektiver­na detektivby­rå på Smögenbryg­gan.
 ?? Bild: Sara Kirudd ??
Bild: Sara Kirudd
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden