Bohusläningen

Ukraina inleder samtal om de politiska tröjorna

- TT-AFP

Det europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) vände och krävde att Ukraina skulle ändra sina politiskt laddade Em-tröjor. Nu inleder Ukraina samtal för att få spela i dem under mästerskap­et.

Det är frasen ”Ära till hjältarna”, som användes flitigt under 2014-års anti-ryska demonstrat­ioner, som Uefa reagerar på. Förbundet bedömer frasen som ”klart politisk” och vill att den tas bort.

Nu inleder Ukraina samtal med Uefa för att försöka övertyga förbundet om att tröjorna ska förbli oförändrad­e.

Ukrainas tröjor har

varit i hetluften de senaste dagarna. Anledninge­n till de upprörda känslorna är att Ukraina på sina matchställ har siluetten av den ukrainska kartan, med Krimhalvön inkluderad. Ryssland annekterad­e Krim 2014 och anser att det är en del av Ryssland, något som inte erkänts internatio­nellt.

Dessutom är två militära fraser tryckta på tröjorna. ”Ära åt Ukraina” och ”Ära åt hjältarna” är uttryck som används flitigt inom den ukrainska militären men har

Det är frasen ’Ära till hjältarna’, som användes flitigt under 2014-års anti-ryska demonstrat­ioner, som Uefa reagerar på.

historiskt använts vid anti-ryska och anti-sovjetiska-manifestat­ioner och konflikter.

Ryska fotbollsfö­rbundet anser

att tröjorna är politiska och går emot Uefas grundlägga­nde principer. Till att börja med sade Uefa att tröjorna var godkända.

 ?? Bild: Ukrainas fotbollsfö­rbund ?? Den omdiskuter­ade ukrainska tröjan.
Bild: Ukrainas fotbollsfö­rbund Den omdiskuter­ade ukrainska tröjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden