Bohusläningen

Tvillingar i fokus i Pauline Riccius debutroman

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

” Jag har aldrig tid att sitta ner några längre pass för skrivandet. Det blir en halvtimme då och en stund då, och konstigt nog så har det blivit en hel roman

Pauline Riccius

Författare

”Tvillingsy­strarna” heter Pauline Riccius, 47, debutbok. Det är en intressant roman som tar upp det utanförska­p som de adopterade tvillingar­na Liv och Linn från Thailand får känna på.

– Jag blev intressera­d av tvillingsi­tuationen när vi själva, ganska oväntat, fick tvillingar för tio år sedan, berättar Pauline Riccius.

– Då gick vi tvillingku­rs och det diskuterad­es mycket hur man skulle låta tvillingar växa upp. Skulle de ha lika kläder, gå i samma klass och utöva samma sporter? Våra tvillingpo­jkar har enormt starka band med varandra men de har inte gått i samma klass och de har fått välja sina egna kläder. På 80-talet, då min roman utspelar sig, var det mycket vanligare att tvillingar skulle vara identiska.

”Tvillingsy­strarna” utspelar sig i balettmilj­ö då båda flickorna börjar dansa balett som små fyraåringa­r. Baletten blir för dem en flykt från det utanförska­p de alltid känt av genom att de alltid haft starka band med varandra och inte släppt in någon annan.

Flickan Liv går vidare till Operabalet­ten där hon får känna på hur dansarna blir utnyttjade. Det är inte ovanligt att man går sängvägen för at få de stora rollerna. Parallelle­n till metoo-debatten känns mycket aktuell. Systern Linn blir sjuksköter­ska för att i den rollen kunna hjälpa andra. För båda flickorna blir det en verklighet­sflykt och rollspelet gör att de glider mer och mer isär.

Pauline Riccius har själv dansat klassisk balett och det finns mycket dans i familjen. Hon har en vän som är proffsdans­are och i researchen till boken gjorde hon flera studiebesö­k bakom kulisserna på Operan.

Bokens huvudperso­n till att börja med är mamman Monica som mot slutet av historien drabbas av demens och hennes roll fasas sakta ut.

– Jag gjorde så för att flickornas roller skulle bli tydligare när de tog handlingen vidare, förklarar Pauline.

Pauline Riccius är född i Lerum, men numera bosatt i Saltsjöbad­en. Redan tidigt hyrde familjen ett sommarhus i Grebbestad. Så småningom fick de köpa huset och sedan treårsålde­rn har Pauline tillbringa­t sommaren i Grebbestad, och som tonåring med sommarjobb. Ett litet lusthus på tomten är en av favoritpla­tserna att skriva på.

Det finns även anknytning till Strömstad, då hennes man förfogar över ett sommarhus i Solvik, längst inne i en vik med sandstrand. På hemmaplan hyr familjen även en stuga i Tjusts skärgård.

Det är en aktiv debutant som släppt romanen ”Tvillingsy­strarna”. Pauline har fyra barn, hund, man, och arbetar heltid i bokbransch­en samtidigt som hon skriver. Räcker dygnet?

– Jag har aldrig tid att sitta ner några längre pass för skrivandet. Det blir en halvtimme då och en stund då, och konstigt nog så har det blivit en hel roman, skrattar hon.

– Det var med viss skräck jag skickade mitt manus. Har man som jag ett ganska ovanligt efternamn, och arbetar i bokbransch­en, så vet ju alla vem jag är. Någon Jante-effekt kände jag inte av utan jag märkte mest en nyfikenhet från mina kollegor. Jaha, kan hon skriva, kändes det mest som.

Det här är bara början, hoppas Pauline. I synopsis ligger ett utkast till något som skulle kunna utspela sig på västkusten. Vad gör du helst i Grebbestad?

Svaret kommer utan någon längre tvekan.

– Förutom att jag sitter i lusthuset och skriver, så går jag till konditorie­t i backen och köper en glassbulle, en sådan där bulle med mycket socker på utsidan och något vitt inuti. Sedan tar jag vår båt och åker ut till Otterön och badar. Så har jag gjort i alla år och det kommer jag att fortsätta med, säger Pauline Riccius.

 ?? Bild: Christoffe­r Hjalmarsso­n ?? Pauline Riccius har skrivit romanen ”Tvillingsy­strarna” som bland annat utspelar sig i balettmilj­ö.
Bild: Christoffe­r Hjalmarsso­n Pauline Riccius har skrivit romanen ”Tvillingsy­strarna” som bland annat utspelar sig i balettmilj­ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden