Bohusläningen

Joakim Broman:

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Annie Lööf (C) gjorde ett bättre försök att försvara reformen, men synade inte Dadgostars bluff om Finlands framgångsr­ika hyresrefor­mer.

Flera av de senaste veckornas nyhets- och politiska händelser kom väl till pass i riksdagens partiledar­debatt på onsdagen (9/6). Statsminis­ter Stefan Löfven (S) kunde exempelvis använda den färska internatio­nella polisinsat­sen ”Trojan Shield” – som lett till att ett stort antal misstänkt gängkrimin­ella gripits i världen och i Sverige – för att försöka neutralise­ra Moderatern­as och Sverigedem­okraternas attacker i kriminalpo­litiken.

Löfven använde också det stora reformpake­t för arbetsmark­naden som januaripar­tierna nyligen lagt fram som försvar. Den stora satsning på omställnin­g och utbildning som ingår i paketet ger Socialdemo­kraterna något att prata om som de hoppas kan distrahera från den rekordhöga långtidsar­betslöshet­en.

I riksdagens talarstola­r

är det dock svårt att gömma sig. När Ulf Kristersso­n (M) frågade Löfven om att han 2014 utlovade EU:S lägsta arbetslösh­et försökte Löfven svara att det var sysselsätt­ningsgrade­n och de arbetade timmarna som skulle bli fler, och att regeringen lyckats med det. Han är inte den första regeringsc­hefen som försökt byta mål när man missat det man satt upp, men det ekade kanske ännu mer ihåligt än vanligt i en nästan pandemitom kammare.

Nooshi Dadgostar (V) tycks ha släppt frågorna om arbetsrätt­en sedan två Lo-förbund gjort upp med Svenskt Näringsliv om reformer. Men utredninge­n om fri hyressättn­ing i nyprodukti­on var en välkommen måltavla för partiet. Dadgostar kan använda hyressättn­ingsutredn­ingen för att slå åt alla håll och etablera sig som det enda tydliga vänsteralt­ernativet i frågan.

Det bör noteras att Dadgostar både skarvar och rent ut hittar på när hon pratar om generella marknadshy­ror, hyreshöjni­ngar för tre miljoner hyresgäste­r och ”allt från dubblerade hyror till 20 procentiga hyreshöjni­ngar”. Men hennes retorik är kraftfull, och när Stefan Löfven tvingades svara på utfallen trasslade han mest in sig i teknikalit­eter. Annie Lööf (C) gjorde ett bättre försök att försvara reformen, men synade inte Dadgostars bluff om Finlands framgångsr­ika hyresrefor­mer.

Den regeringsk­ris som

Dadgostar hotar med lär inte bli verklighet FÖRE valet, men hon har en poäng i att partiet inte längre är samma dörrmatta som det varit historiskt. V har flera gånger under mandatperi­oden gjort gemensam sak med M, KD och SD och omfördelat poster i regeringen­s budget. Januaripar­tierna har de senaste veckorna firat flera framgångar, men partiledar­debatten var en påminnelse om att Dadgostar gärna förstör festen, inte minst för Stefan Löfven.

 ??  ??
 ??  ?? Garanterat opposition­ell. Nooshi Dadgostar sparar inte på det retoriska krutet i riksdagens kammare.
Garanterat opposition­ell. Nooshi Dadgostar sparar inte på det retoriska krutet i riksdagens kammare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden