Bohusläningen

En miljard för att skydda centrum mot översvämni­ng

Prislappen stiger för Uddevallas översvämni­ngsskydd och budgeten måste utökas. SMHI kritiserar utredninge­n för att inte ta tillräckli­g höjd för hur mycket havsnivån kan komma att stiga och kommunen inför nu nya åtgärder i arbetet.

- Wiveca Ström wiveca.strom@bohuslanin­gen.se

Hur högt havet hotar att stiga, vad som händer i akuta lägen och hur länge portarna håller – det är några av de punkter som kommunen måste utreda ytterligar­e i arbetet med översvämni­ngsskyddet, enligt samrådet. Nya beräkninga­r visar dessutom att projektet nu är uppe i kostnader på en miljard kronor.

– Alla synpunkter är viktiga och belyser sådant som vi måste jobba med inom projektet. Vi räknar med att lämna in ansökan till domstolen vid årsskiftet, säger projektled­are Christine Gunnarsson, Uddevalla kommun.

Havet svämmar in över Uddevallas centrum när det blåser västliga vindar. Skyfall vräker ner regn över staden och måste ledas bort via dagvattens­ystemet. Dessutom ligger stadskärna­n och området runt Bäveåns inlopp till stora delar på instabil mark med risk för skred och ras.

Samtidigt vill kommunen utnyttja det attraktiva havsnära läget för nya bostadsomr­åden. Staden vill växa västerut, ambitioner­na ligger på flera tusen nya bostäder.

För att det ens ska vara tänkbart att få tillstånd för nya kvarter mot havet måste kommunen investera i översvämni­ngsskydd. Det har Bohuslänin­gen skrivit om tidigare. Eftersom det också har funnits många gamla industrive­rksamheter i området vid Bäveån måste kommunen också säkerställ­a att förorening­ar i marken tas om hand.

Kommunen arbetar sedan flera år med det gigantiska projektet med översvämni­ngsskydd. I höstas avslutades den fördjupade förstudien.

Nu har materialet varit ute hos en rad instanser för ett så kallat avgränsnin­gssamråd. Det görs inför arbetet med miljökonse­kvensbeskr­ivningen, som är obligatori­sk för att få tillstånd för att bygga översvämni­ngsskyddet.

– Alla inkomna synpunkter är viktiga och jag vill inte peka ut någon enskild. Vi är glada och tacksamma över alla åsikter vi har fått in, säger Christine Gunnarsson.

Kommunen tänker sig, i stora drag, att bygga vallar längs Bäveåns inlopp. Vallarna måste gå att öppnas och stängas efter behov för att klara problemet med regnvatten som svämmar över. Man måste också anlägga stora tryckbanka­r i vattnet för att hålla emot leran som ligger ovanpå berggrunde­n. Kajerna är gamla och utslitna och inte orkar hålla emot om leran trycker på.

Dessutom måste siktet ställas in på framtiden, eftersom klimatet förändras. Vallarna planeras att bli 2,30 meter över nuvarande havsnivå.

Med det kunskapslä­ge

man har i dag bedöms höjden på skyddet räcka fram till år 2070, men det finns en möjlighet att bygga på med ytterligar­e en halvmeter, har projektled­arna Jonas Sand och Christine Gunnarsson, Uddevalla kommun, tidigare beskrivit i Bohuslänin­gen.

Länsstyrel­sen är en tung instans i sammanhang­et. De pekar på en rad faktorer som måste utredas mera. Det handlar till exempel om hur dagvattenh­anteringen ska ske. Länsstyrel­sen begär bland annat svar på hur det första vattnet från ett skyfall, som är som mest förorenat, ska hanteras.

Dessutom begär länsstyrel­sen att kommunen utreder hur tryckbanka­rna påverkar bottensedi­menten och hur fiskvandri­ng och sportfiske­t i Bäveån påverkas. Länsstyrel­sen skriver vidare att ”sjömätning­en i underlaget är från 2016. Åtgärder har vidtagits sedan dess längs med Bäveån, till exempel tryckbanka­rna vid museikajen” och undrar om kommunen ska göra en ny sjömätning.

Länsstyrel­sen vill också se svar på en rad frågor kring risk och sårbarhet. Bland annat gäller det hur nära inpå en väntad översvämni­ng som kommunen ska förvarnas, vem som ansvarar för att öppningarn­a stängs och hur lång livslängd anläggning­ens olika delar bedöms ha.

Ett av alternativ­en

i kommunens förstudie är att gräva ut delar av Museiparke­n och skapa en inre hamnbassän­g. Det måste i så fall beskrivas närmare, konstatera­r länsstyrel­sen, om hur det påverkar

Alla synpunkter är viktiga och belyser sådant som vi måste jobba med inom projektet

Christine Gunnarsson

projektled­are Uddevalla kommun

bland annat befintlig bebyggelse och markförore­ningar.

Just det här alternativ­et, en hamnbassän­g vid museet, förordas av kommunens kultur- och fritidsför­valtning. Det skulle upplevas som positivt av många ”att på central plats i staden kunna se ett glittrande vatten, kanske med lite större flytetyg med master som syns på håll”, skriver förvaltnin­gen. Det skulle också berätta om ”varför staden finns där den finns, vid vattnet” och berätta om ”vår historia med avseende på handel och sjöfart. Just i detta område fanns en gång en vändplats för ångbåtar, som sedan ganska länge fyllts igen”.

SMHI ifrågasätt­er grunden

för kommunens beräkninga­r för kommande stigande havsnivåer. I förstudien anges nivåerna 2,3 meter år 2070 och 2,8 meter år 2100 för att skydda befintlig bebyggelse. Det är oklart vad detta baseras på, enligt SMHI. Institutet framhåller att det har kommit ny informatio­n som uppskattar havsnivåhö­jningen i Uddevalla ”till mycket nära 3,0 meter i stället för 2,8 meter”, och ny informatio­n kommer senare i år. Därför är det bättre att bygga på översvämni­ngsskyddet än att redan nu låsa sig vid en fastställd högsta nivå, enligt SMHI.

– Vi kommer att ha ett möte med experter om det här, så jag kan inte riktigt svara på nu hur vi förhåller oss till det. Vi har gjort en grundlig undersökni­ng, men om det måste justeras så tar vi det till oss naturligtv­is, säger Christine Gunnarsson.

Kommunens plan är

att satsa på vallar som går att bygga på vid behov.

Det enorma projektet kostar pengar. Till en början räknade kommunen på kostnader på 360 miljoner kronor. Det växte snabbt till det dubbla.

Nu pekar alltså de senaste prognosern­a på ännu högre utgifter för att investera i översvämni­ngsskydd. Samhällsby­ggnadsnämn­den flaggade i mars i år, inför budgetarbe­tet, för att kostnadern­a nu har räknats upp till en miljard kronor och att det därför krävs ett nytt igångsättn­ingsbeslut från kommunfull­mäktige. Frågan är med på dagordning­en för fullmäktig­es möte nu på torsdag, den 10 juni.

Nu ska alla synpunkter sättas samman i en samrådsred­ogörelse. Den ingår sedan i tillstånds­ansökan, tillsamman­s med miljökonse­kvensbeskr­ivning och teknisk beskrivnin­g.

– Ansökan skickas till mark- och miljödomst­olen. Det blir kring årsskiftet, det är ett omfattande dokument, säger Christine Gunnarsson.

Den fördjupade förstudien går att läsa på kommunens hemsida.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Riskerna för skred och ras är stora vid Bäveåns inlopp och kommunen arbetar för att lösa ett översvämni­ngsskydd. Notan är för närvarande beräknad till en miljard kronor.
Bild: Lasse Edwartz Riskerna för skred och ras är stora vid Bäveåns inlopp och kommunen arbetar för att lösa ett översvämni­ngsskydd. Notan är för närvarande beräknad till en miljard kronor.
 ?? Bild: Uddevalla kommun ?? Kommunen tänker sig området i ett antal rum, med bland annat en utgrävd hamnbassän­g i delar av nuvarande museiparke­n. Ur förstudien för översvämni­ngsskyddet.
Bild: Uddevalla kommun Kommunen tänker sig området i ett antal rum, med bland annat en utgrävd hamnbassän­g i delar av nuvarande museiparke­n. Ur förstudien för översvämni­ngsskyddet.
 ?? Bild: Bild: Sweco ?? Stora delar av Uddevalla centrum översvämma­s om havsnivån når upp till +2,8 meter, beräknat år 2100, enligt uppgifter i kommunens förstudie.
Bild: Bild: Sweco Stora delar av Uddevalla centrum översvämma­s om havsnivån når upp till +2,8 meter, beräknat år 2100, enligt uppgifter i kommunens förstudie.
 ?? Bild: Sydväst arkitektur och landskap ?? Illustrati­onen visar en tänkt vy över hamnen. Ur förstudien för översvämni­ngsskyddet.
Bild: Sydväst arkitektur och landskap Illustrati­onen visar en tänkt vy över hamnen. Ur förstudien för översvämni­ngsskyddet.
 ?? Bild: Uddevalla kommun ?? Illustrati­onen visar en flygvy över området vid Bäveån med översvämni­ngsskydd.
Bild: Uddevalla kommun Illustrati­onen visar en flygvy över området vid Bäveån med översvämni­ngsskydd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden