Bohusläningen

Nej till kraftigt höjda hyror och mindre i plånboken

Snart kan marknadshy­ror bli verklighet i Sverige – om Januaripar­tierna (S, MP, C och L) får bestämma. Det skulle innebära kraftigt höjda hyror.

-

Marknadshy­ra innebär att gå från det system vi har i dag, där Hyresgästf­öreningen och hyresvärde­n tillsamman­s förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärde­n själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad.

Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, och vi vet vad det har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgäste­rnas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och segregatio­nen har blivit djupare. Forskninge­n visar också entydigt att marknadshy­ror kommer innebära högre hyror, på så mycket som 50 procent i storstäder­na och upp till 30 procent eller mer i de mindre städerna.

I Uddevalla beräknas hyrorna stiga med i genomsnitt 26 procent. Det innebär att en hyresrätt som i dag kostar 6 000 kronor i månaden i stället skulle kunna få en månadshyra på 7 560 kronor. I östra Uddevalla beräknas höjningen bli kunna bli i genomsnitt 41 procent.

1 560 kronor mindre i månaden känns väl i plånboken för alla, men speciellt för de som ändå har det svårt. Hur är det till exempel tänkt att pensionäre­r, som alltför ofta måste vända på slantarna redan nu, ska ha råd med en sådan hyreshöjni­ng? Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden?

dock inte det enda problemet marknadshy­ror för med sig. En sådan chockhöjni­ng av hyrorna skulle innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbid­rag för att alls ha råd att bo, och undersökni­ngar visar också att antalet hushåll med behov av ekonomiskt bistånd skulle öka markant. Allt detta måste finansiera­s av skattepeng­ar. Det betyder att flera miljarder kronor skulle tas ur fickan på skattebeta­larna för att i stället bli till vinst för fastighets­ägarna. Behöver de verkligen det bidraget, och är det inte extra orimligt att begära att svenska folket ska ge dem det nu, när vi fortfarand­e kämpar med en pandemi?

Steget till en egen bostad skulle också bli betydligt längre för grupper som redan kan ha svårt att få en sådan; ungdomar, nyanlända, nyskilda med flera. Mer än 20 procent av Sveriges unga vuxna kan inte flytta hemifrån trots att de skulle vilja. Är det en utveckling vi vill uppmuntra?

Vi i Vänsterpar­tiet vill inte se marknadshy­ror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: I undersökni­ngar är mellan 60 och 70 procent emot att de införs. Ändå kan marknadshy­ror snart bli en verklighet, om Socialdemo­kraterna och högerparti­erna får bestämma. Det är dags att vi säger ifrån! Lars-olof Laxrot (V) Else-marie Robertsson (V) Marie Lundström (V) Jaana Järvitalo (V)

Ilir Kastrati (V) Kerstin Joelsson-wallsby (V) Rickard Joelsson-wallsby (V) Uddevalla Magnus Johansson (V) Ewa Ryberg (V) Sotenäs Siw Bergström (V) Tanum Irene Barfoot-ekelund (V) Munkedal Rolf Sörvik (V) Orust

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? ”I Uddevalla beräknas hyrorna stiga med i genomsnitt 26 procent. Det innebär att en hyresrätt som i dag kostar 6 000 kronor i månaden i stället skulle kunna få en månadshyra på 7 560 kronor. I östra Uddevalla beräknas höjningen bli kunna bli i genomsnitt 41 procent.”
Bild: Karl af Geijerstam ”I Uddevalla beräknas hyrorna stiga med i genomsnitt 26 procent. Det innebär att en hyresrätt som i dag kostar 6 000 kronor i månaden i stället skulle kunna få en månadshyra på 7 560 kronor. I östra Uddevalla beräknas höjningen bli kunna bli i genomsnitt 41 procent.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden