Bohusläningen

Vart tog kompetense­n vägen på vårdcentra­len?

- En besviken medmännisk­a

Jag tillhör inte kategorin som springer ner vårdcentra­len men tog mod till mig att kontakta dem då jag haft ryggbesvär och hosta i två veckor. En ohållbar situation då jag inte kan sova med dessa besvär, och att sköta sitt arbete med fyra timmars sömn kommer inte att fungera i längden. Svar från vårdcentra­len: Vi ber er kontakta Närhälsan rehab för en första bedömning av sjukgymnas­t/ fysioterap­eut.

Ja, och om det är mina lungor och i värsta fall cancer är det verkligen Närhälsan rehab som har kunskap om det?

Jag har även ett skräckexem­pel i min familj, min man sökte hjälp augusti 2019 för att han trampat snett. Han ordinerade­s sjukgymnas­tik, sedan sökte han hjälp igen före nyår 2019 och då frågade läkaren på vårdcentra­len hur han fick dagarna att gå (han är sjukpensio­när). En totalt irrelevant fråga då han fortfarand­e hade ont i foten och det var därför han besökte vårdcentra­len.

Rekommenda­tionen blev att gå till ortopedin i Uddevalla (kostnad 1 000 kronor) för att få inlägg, vilket min man redan hade, och antagligen var vederböran­de läkare redan på väg att fira nyår och totalt ointresser­ad av min mans problem. Min mans önskemål var en remiss till ortopedi men det avfärdades direkt.

Ett halvår senare konstatera­des benbrott vilket innebär att han gått med benbrott sedan augusti 2019. Det kräver en operation och den har min man ännu inte fått någon tid till.

Så om fyra månader har min man gått med ett benbrott i två år på grund av vårdcentra­lens felbedömni­ng. En riktig skandal i mina ögon.

Ännu ett exempel i vår familj är min svärmor som blir 87 år i år. Hon fick urinvägsin­fektion förra året, kontaktade vårdcentra­len en fredag, och fick svar att hon får vänta till måndag och om det blir värre får hon åka till jourmottag­ningen i Uddevalla. Hon hade så ont att hon aldrig skulle ha kunnat ta sig dit från Ljungskile där hon bor. Så då skulle hennes son som har benbrott, går med kryckor och ortopedisk stövel alltså köra sin mamma.

Det är så fruktansvä­rt nonchalant och nedsättand­e behandling av människor som är i behov av hjälp.

Vi har betalt skatt i hela vårt liv och inte belastat sjukvården mer än nödvändigt och så blir vi så illa behandlade.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ??
Bild: Claudio Bresciani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden